RomanianSoccer Forum

Versiunea integrală: Ladislau Bölöni (A1 la Standard Liege)
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2
Discuţii şi informaţii despre românul francofon din Belgia...
Laszlo Bölöni: ''Bozgorul a avut dreptate!''

Bölöni spune că în România se face treabă şmechereşte, acesta fiind motivul pentru care a refuzat să vină la Rapid anul trecut.

Există şi români fericiţi! Din păcate, ei trăiesc peste hotare. Loţi Bölöni este un exemplu. Şi-a clădit propria carieră în străinătate, unde lumea îl cunoaşte ca un tehnician francez. Sunt multe elemente care să ducă la o asemenea concluzie: a făcut şcoala de antrenori în Hexagon, a profesat în ţări francofone (Franţa, Belgia) şi vorbeşte fără cusur limba lui Voltaire. Succesele nu s-au lăsat aşteptate: a luat titlul cu Standard, a scos-o pe Nancy din anonimat şi a făcut performanţă în Portugalia, la Sporting. La 56 de ani, Bölöni admite că poate pleca oricând din Belgia şi că poate reveni la naţională, deşi Mircea Sandu nu prea mai ţine legătura cu el. Mai des vorbeşte cu Cristiano Ronaldo.

"Adevărul": Cum vă simţiţi în Belgia?
Laszlo Bölöni: Ca acasă. Fac ceea ce-mi place, antrenez, sunt departe de scandaluri şi de presiuni inutile.

Când vă întoarceţi în România?
Când voi avea o ofertă.

Dar aţi avut anul trecut de la Rapid şi n-aţi acceptat. De ce?
Pentru că nu am avut încredere în ce mi se propunea. La acea vreme antrenam în Emirate şi eram dispus să ascult propuneri.

Şi nu v-a mulţumit ce aţi auzit de la Copos şi Taher?
Doamne fereşte! Felul în care mi-au prezentat lucrurile m-a şocat. Era ceva artificial, în care nu puteam avea încredere.

Dar ce v-au zis?
Nu e vorba de bani sau transferuri, ci de cum puneau ei situaţia: "Hai, vino, facem treabă, luăm campionatul, rupem tot, ce să mai discutăm? Hai la Rapid!". Am rămas mirat. Venirea dânşilor a fost într-un fel amatoresc. Nu puteam sosi într-o asemenea mentalitate.

Aţi mai urmărit evoluţia Rapidului? De Taher nu se mai ştie nimic, pe Copos nu-l interesează echipa...
Şi asta ce vă spune? Că bozgorul a avut dreptate, nu? Iată ce-a ieşit. Mă felicit că, la momentul respectiv, mi-am luat toate măsurile de precauţie prin care să mă feresc de dezastru. Gândirea acelor domni nu avea nimic de-a face cu modul în care merg lucrurile într-o echipă profesionistă. În astfel de cazuri, un tehnician se apără cu clauzele din contract. De ce am semnat cu Standard în doar opt zile după ce a apărut oferta, iar cu Rapidul vorbeam de-o lună? Pentru că în Belgia am găsit ceea ce îmi doream.

Aţi mai vorbit cu Taher şi Copos de atunci?
Nu. Nici n-are rost. Oricum, ştiu ce gândeşte lumea despre mine în România: "Dă-l încolo de bozgor, fir-ar el să fie, să se ducă la Budapesta!". Dar eu cu ce sunt vinovat? Am mamă unguroaică şi tată ungur...

Faţă de naţionala României aveţi vreo datorie?
Nu. De ce? Aş mai pregăti naţionala, dacă mi se va propune, dar nu din obligaţie sau altceva.

Aţi văzut meciul cu Franţa?
Da. Rezultatul obţinut este bun, însă nu excepţional. E greu să compari echipa României cu marile forţe ale Europei. Mie mi-a plăcut mult jocul Franţei. Jucătorii lor i-au depăşit cu uşurinţă pe ai noştri, mai ales pe benzile laterale. Nu înţeleg cum de au ratat aşa mult.

România?
A luptat. Coman a apărat foarte bine. E un portar bun, am vrut să îl aduc toamna trecută la Standard, când avea probleme cu Rapid. Marica s-a zbătut mult, Ghioane a alergat, Raţ a acoperit bine.

Pe Răzvan Lucescu îl cunoaşteţi?
Ca tehnician, nu, ca individ normal că îl cunosc că doar era nelipsit din cantonamentele naţionalei, pe când antrena tatăl lui. Acum nu am nicio relaţie cu el, dar e un tehnician tânăr şi ambiţios. Sper să îi meargă bine la naţională, şi să se mai sfătuiască din când în când cu Mircea Lucescu. Răzvan mi-a dat senzaţia că a clădit un spirit de echipă. Am văzut acea unitate de care are nevoie o echipă.

Cu Mircea Sandu mai ţineţi legătura?
Nu prea. Ultima oară m-a sunat când am câştigat campionatul cu Standard. Din ţară, din fotbal, nu mă mai sună nimeni. Dar nici pe mine nu mă interesează ce se întâmplă acolo.

Când aţi fost ultima dată la un meci în România?
Nici nu mai ţin minte. Păi, eu când vin în ţară, merg la Târgu-Mureş. Nu vin prin Bucureşti. Am prieteni acolo, dar nu ajung prin Capitală.

Cum sunteţi perceput? Ca un antrenor român, ungur sau francez?
Cu toată modestia, eu sper să fiu considerat un antrenor francez. Am muncit zece ani acolo, am şcoala lor. În România nici n-am antrenat. Mă rog, am fost selecţioner.

Dar la o echipă de club când veniţi?
Sincer, aş veni să antrenez la Târgu-Mureş, să-i ajut pe-ai mei. Nici măcar n-ar fi vorba de bani, dar ar trebui să se implice şi oamenii locali.

"Cristiano Ronaldo poate ajunge mai celebru decât Pele!"
Dar la Steaua? Aţi putea să lucraţi cu Becali?
Nu. El şi-a spus deschis părerea despre mine şi mă bucur că a făcut-o.

Aşadar, continuaţi la Standard?
Cine ştie până când? Nici măcar câştigarea unui nou campionat nu ar asigura rămânerea mea în Belgia. Poate vine altă ofertă, poate apar alte oportunităţi. Sportive, financiare...

V-aţi apropiat de jucătorii de la Liege?
Am relaţii profesionale cu fotbaliştii. Dar am şi favoriţi printre ei, cum ar fi Defour, Jovanovici, Witsel.

Nu aduceţi jucători români aici? Aţi încercat să-l transferaţi pe Tamaş...
Aşa e, dar, la următoarea perioadă de transferuri, nimic nu este pierdut. Eu am discutat deschis cu Gabi în această vară despre viaţa lui din afara terenului. Au apărut şi aici în presă lucruri mai puţin frumoase despre el, pe care le-a citit şi preşedintele nostru. Eu, oricum, i-am făcut o casetă cu momentele bune din joc ale lui Tamaş şi i-am dat-o s-o vadă. I-a plăcut şi preşedintelui de el, dar apoi mi-a zis: "Stai să merg în Brazilia, să văd ce-i şi acolo". Şi nu l-am mai transferat pe Tamaş, au adus nişte fundaşi din America de Sud.

Cu Cristiano Ronaldo mai vorbiţi?
Da, la telefon. Chiar acum vreau să-l sun, să mă ajute cu un număr al unui doctor foarte renumit. Răspunde el mai greu, chiar dacă l-am format. Are nişte oameni care lucrează pentru el, care îi preiau mesajele. A ajuns la un nivel fantastic, mă bucur pentru el.

E cel mai bun din lume?
Eu cred că poate ajunge cel mai bun portughez din istorie. Peste Eusebio şi Figo. De când avea el 18 ani şi îl antrenam la Sporting spuneam aşa. Am avut şi probleme din cauza asta. Un avocat al clubului m-a avertizat că am făcut o gafă, că nu se poate să vorbesc aşa despre simbolurile Portugaliei. Dar uite că timpul mi-a dat dreptate. Să vedem dacă poate ajunge mai celebru şi decât Pele!

Loţi Bölöni despre...
Grupa Urziceniului în Liga Campionilor (cu Sevilla, Rangers şi Stuttgart):
"Aici nemţii şi spaniolii sunt cei mai puternici. E foarte bine dacă ei au încredere că pot lua locul doi".

Grupa lui Dinamo în Liga Europa (cu Panathinaikos, Galatasaray şi Sturm Graz): "Grecii şi turcii sunt puternici, dar Dinamo poate produce surpriza".

Grupa Stelei în Liga Europa (cu Fener­bahce, Twente şi Şerif Tiraspol): "Turcii şi olandezii sunt favoriţi. Stelei îi va fi greu".

Grupa Timişoarei în Liga Europa (cu Ajax, Anderlecht şi Dinamo Zagreb): "Pronostichez locul patru pentru Timişoara. Pe Anderlecht o ştiu bine, e organizată la toate capitolele".

Grupa CFR-ului în Liga Europa (cu PSV, Copenhaga şi Sparta Praga): "A fost o tragere la sorţi bună pentru CFR, e o grupă destul de uşoară".

Grupa lui Standard Liege în Liga Campionilor (cu Arsenal, Alkmaar şi Olympiacos): "Englezii şi grecii sunt foarte buni, dar asta nu înseamnă că eu nu voi face tot posibilul să ne calificăm".

L-a pus căpitan pe Chivu
Laszlo Bölöni a condus echipa naţională în 2000 şi în 2001, stând pe banca tehnică la 13 meciuri. El este tehnicianul care a decis ca, în martie 2001, banderola de căpitan să treacă pe braţul lui Cristi Chivu, deşi acesta avea numai 20 de ani la vremea respectivă. "Iniţial îl pusesem pe Adrian Ilie, dar după două meciuri a zis că nu mai vrea, deoarece se acreditase ideea că la naţională fac legea jucătorii care evoluau în Spania, el, Stelea, Filipescu, Gâlcă. Cum Adi n-a mai vrut a trebuit să găsesc pe altcineva. Dorinel Munteanu juca şi nu prea şi aşa am ajuns la Chivu. A fost ideea lui Ţeţe Moraru, care era secund. El mi-a zis să-l pun pe Chivu, pentru ca naţionala să aibă un căpitan de cursă lungă. A avut dreptate, din moment ce după nouă ani tot el e căpitan", şi-a amintit Bölöni.
Boloni şi-a ţinut jucătorii la antrenament după remiza cu Cercle

Antrenorul lui Standard Liege, Ladislau Boloni, a fost nemulţumit de prestaţia jucătorilor săi în partida de miercuri seară cu Cercle Bruges, scor 1-1, iar la finalul meciului i-a mai ţinut pe aceştia încă o oră pentru un antrenament, potrivit presei belgiene.

Şedinţa de pregătire neprogramată a durat aproximativ o oră, iar tehnicianul le-a spus în acest timp şi unde au greşit în meciul cu Cercle. Standard a deschis scorul prin Jovanovic, din penalty, în minutul 6, dar oaspeţii au egalat prin Evens, în minutul 83.

Atacantul lui Standard Liege, Igor de Camargo, a afirmat că este normal ca Boloni să fie supărat pe evoluţia echipei, mai ales că şi fanii se aşteptau să obţină o victorie.

După 8 etape, Standard este pe locul 6 în clasament, cu 14 puncte, 3 mai puţin decât liderul FC Bruges.
Echipa antrenată de Ladislau Boloni, Standard Liege, a pierdut, scor 1-2, pe terenul lui Olympiakos Pireu, printr-un gol primit în minutele de prelungire ale jocului. Formaţia belgiană se află pe ultimul loc al Grupei H, cu un singur punct din trei meciuri.
Mouscron-Standard Liege 0-0, în primul meci al etapei a 13-a

Echipa antrenată de Ladislau Boloni, Standard Liege, a remizat, vineri seară, scor 0-0, pe terenul penultimei clasate din Jupiler League, Mouscron, informează Le Soir.

În urma acestui rezultat, campioana en-titre a Belgiei a înregistrat a şaptea remiză din actuala stagiune şi rămâne pe poziţia a 3-a în clasament, la cinci puncte de liderul FC Brugges, care are şi un joc mai puţin disputat.

Altfel, staff-ul tehnic al lui Mouscron, formaţie căreia Federaţia i-a retras licenţa din cauza datoriilor pe care le-a acumulat, şi-a anunţat demisia.

"Decizia este irevocabilă. Situaţia a devenit de-a treptul dramatică în săptămâna aceasta şi, la fel va fi săptămâna viitoare. Ce se întâmplă acum la Mouscron nu este decât o lungă agonie. Personal, nu mă mai simt capabil să îmi fac treaba. Mi-ar fi imposibil să îi motivez pe jucătorii în condiţiile actuale. Oricum, aceştia merită felicitaţi pentru profesionalismul de care au dat dovadă în partida cu Standard", a spus tehnicianul sârb al penultimei clasate din Jupiler League, Miroslav Djukic.

În cazul în care Mouscron va pierde apelul pe care l-a făcut împotriva sentinţei, clubul va retrograda în liga a III-a sau a IV-a, iar toate rezultatele din acest sezon vor fi anulate.
Standard Liege-FC Bruges 3-1, în etapa a 14-a

Echipa antrenată de Ladislau Boloni, Standard Liege, a câştigat, duminică, scor 3-1, derby-ul cu FC Bruges, din etapa a 14-a a campionatului belgian şi se află la 7 puncte distanţă de liderul Anderlecht, informează site-ul clubului.

Golurile echipei lui Boloni au fost reuşite de Milan Jovanovic (6, 15) şi Witsel (36), în timp ce golul de onoare al lui Bruges i-a aparţinut lui Geraerts (78).

După acest rezultat, Standard Liege rămâne pe locul 3, cu 25 de puncte, la şapte distanţă de Anderlecht, după disputarea primelor 14 runde.
Ignorat de ziarişti la conferinţa de presă, Boloni s-a ridicat şi a plecat

Ladislau Boloni a fost protagonistul unui episod mai puţin obişnuit după terminarea partidei din deplasare pe care echipa sa, Standard Liege, a pierdut-o cu 1-2 la Gent.

Antrenorul român a mers la conferinţa de presă, s-a aşezat la masă pentru a vorbi cu jurnaliştii, dar aceştia nu erau atenţi la el pentru că se uitau la un televizor! Enervat, Boloni s-a ridicat şi a plecat din sală .

Standard Liege ocupă locul al patrulea în clasamentul campionatului belgian, echipa lui Boloni avînd 25 de puncte, cu 10 mai puţine decît liderul Anderlecht Bruxelles.
St. Truiden-Standard Liege 2-0, în etapa a 16-a

Echipa antrenată de Ladislau Boloni, Standard Liege, a pierdut, duminică, în deplasare, scor 0-2, cu St. Truiden, înregistrând al doilea eşec consecutiv în campionat, şi se află la 13 puncte distanţă de liderul Anderlecht, după 16 etape disputate, informează site-ul oficial al clubului.

În urma acestui eşec, Standard, câştigătoarea ultimelor două ediţii ale campionatului belgian, nu se află decât pe locul 6 după 16 meciui, cu 25 de puncte, în timp ce principala rivală, Anderlecht, are 38.

Echipa lui Boloni are un singur meci câştigat în ultimele şase jocuri de campionat, cu FC Bruges, pe teren propriu.
Ladislau Bölöni: "Nu este anul lui Standard"

Ladislau Bölöni pare resemnat după încă un eşec al echipei sale. Standard Liege a suferit duminică, scor 0-2 cu Saint-Truiden, a treia înfrângere consecutivă, după cea din etapa trecută de la Gent, 1-2, şi cea de la mijlocul săptămânii, 0-2, cu Arsenal în Liga Campionilor.

"Ne-au lipsit mai mulţi jucători, în timp ce alţii, ca Witsel, joacă sub aşteptări. Poate că pur şi simplu nu este anul lui Standard", a declarat românul, după ultima înfrângere, care a lăsat echipa din Liege pe locul şase în campionat, la 13 puncte de liderul Anderlecht. "Adulat sezonul trecut, va atrage Bölöni mânia suporterilor anul acesta?" se întreabă La Derniere Heure, referitor la starea de spirit a fanilor de pe "Maurice Dufrasne".

Antrenorul român nu este însă singur în momentele grele. Axel Witsel, unul din jucătorii arătaţi cu degetul de Bölöni, îi ia apărarea: "Nu este vina lui. Trebuie amintit şi faptul că în acest an nu mai avem jucători de calibrul lui Onyewu sau Fellaini".

Singura şansă de salvare a sezonului pentru Bölöni ar fi calificarea în optimile Ligii, unde ar putea ajunge dacă Standard bate Alkmaar în ultima etapă iar Arsenal se impune la Atena, cu Olympiacos.
Standard Liege-Germinal Beerschot 2-2, în etapa a 17-a

Echipa antrenată de Ladislau Boloni, Standard Liege, campioana Belgiei, a înregistrat al 3-lea meci consecutiv fără victorie în campionat, după ce a remizat, sâmbătă, scor 2-2, pe teren propriu, cu Germinal Beerschot, în cadrul etapei a 17-a, informează site-ul oficial al clubului.

Golurile campioanei au fost marcate de Milan Jovanovic (59) şi De Camargo (72), în timp ce pentru oaspeţi au înscris Goor (40) şi Dosunmu (64).

Echipa lui Ladislau Boloni a coborât pe locul 6 în clasament, cu 26 de puncte acumulate, la 12 distanţă de liderul Anderlecht Bruxelles, care are şi un joc mai puţin disputat.

În cele 17 etape, Standard nu a înregistrat decât 6 victorii.
Pagini: 1 2
URL de referinţă