Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ştiri CFR 1907 Cluj-Napoca
09-26-2009, 02:27 PM
Mesaj: #84
RE: Ştiri CFR 1907 Cluj-Napoca
"Ne spălam singuri treningurile!"

Sârbul Svetozar Mijin a jucat în Gruia între 2003 şi 2006, a contribuit la promovarea echipei în Liga I şi la ascensiunea ei în elita fotbalului românesc, apoi a ajuns să evolueze în India, la Mahindra United.
Şase ani au trecut de când primul străin a pus piciorul pe meleagurile clujene: mijlocaşul sârb Svetozar Mijin. "Era un club mic şi jucam în Divizia B", este primul lucru pe care şi-l aminteşte Mijin, actualmente în India, la Mahindra United. Mijlocaşul recunoaşte că pe Someş a petrecut cea mai frumoasă perioadă din viaţa sa. "Aventura la CFR este cea mai plăcută şi mai interesantă din cariera mea de fotbalist. Când am venit eu la Cluj, am găsit un club mic, jucam în Divizia B şi îmi amintesc că eram pe locul 6", povesteşte Mijin, care spune că a prins cea mai dificilă perioadă a clubului.

"Când echipa era în Liga a II-a, domnul Paszkany era supărat pentru că la început nu avea rezultate şi voia să iasă din fotbal. Erau atunci şi ceva probleme cu antrenorul. Nişte prieteni apropiaţi l-au convins însă să nu renunţe. Paszkany şi Mureşan erau doi oameni pasionaţi de fotbal, care voiau să facă performanţe cu acest club", rememorează sârbul.
Stadion de Liga Campionilor, salarii de sute de mii de euro şi trofee erau doar nişte visuri pentru primul străin al "feroviarilor", care spune că CFR era doar o umbră a ceea ce este acum. "Pe atunci condiţiile nu erau bune, ţin minte că mergeam în cantonament la Vatra Dornei, unde aveam două treninguri de antrenament pe care trebuia să le spălăm pe rând", conchide mijlocaşul.

"Cel mai mult m-a marcat Dorinel Munteanu. M-a schimbat ca şi jucător, mi-a dat încrederea necesară. Dorinel era un adevărat profesionist. El a transformat CFR-ul într-un club mare" - Svetozar Mijin, fost jucător CFR

Străinii, reţeta succesului
Svetozar Mijin a fost cel care a deschis poarta străinilor la clubul clujean, iar acum clujenii par să fie dependenţi de cei care le-au adus primele trofee în vitrină. Sârbul este de părere că, fără străini, "feroviarii" nu ar fi reuşit asemenea performanţe. "Nu cred că CFR ar fi ajuns unde este fără străini. Nu pot să zic că fotbaliștii români nu sunt valoroşi, dar jucătorii aduşi din afară au schimbat mentalitatea", crede Mijin.

Regretă că nu a jucat în Liga Campionilor
Svetozar Mijin pare să fie talismanul norocos al clujenilor. "Eu am ştiut tot timpul că CFR va ajunge o forţă mare în România. Din momentul în care am promovat, presiunea a crescut la fel ca şi setea de rezultate. În primul an eram pe locul 11, apoi am urcat pe locul 5, apoi 3 şi doar în patru ani CFR a luat titlul. Sincer, îmi pare rău că nu am apucat să joc în Liga Campionilor, dar asta e viaţa de fotbalist", spune Mijin.

12 milioane de euro a plătit Paszkany pentru jucătorii străini achiziţionaţi, sub conducerea lui trecând prin Gruia peste 45 de stranieri.

"Fotbal la peste 50 de grade!"

După şase ani petrecuţi în România, Svetozar Mijin a ajuns să joace în celălalt capăt al lumii, tocmai în India, ţară pe care a ales-o mai mult din curiozitate.

Cum ai ajuns în India?
Totul s-a întâmplat foarte repede. M-a sunat un impresar şi mi-a spus de această ofertă. Am zis să schimb ceva, să încerc ceva nou, pentru că sunt de atâţia ani în România. Sincer, nu am ştiut nimic de fotbalul din India, dar acum nu îmi pare rău că sunt aici. Mahindra este cea mai mare companie producătoare de maşini din India, iar clubul Mahindra United aparţine de această firmă.

Ai fost motivat şi de partea financiară?
Nu am venit aici pentru bani, pentru că aici câştig cât luam în România. Viaţa este în schimb ieftină şi nu am probleme. Cel mai bine plătit străin are aici cam 20.000 de dolari pe lună, iar jucătorii autohtoni câştigă cam 3.000 de dolari într-o lună.

"Am făcut şi 3 ore până la stadion!"
Cât de diferit este fotbalul indian faţă de cel românesc?

Nu se compară cu fotbalul european, nivelul este mult mai scăzut. Cricket-ul este aici sportul numărul unu, fotbalul este abia la început. Aici avem o competiţie la care participă toate cele 26 de state din India. Echipa mea se bate la titlu împreună cu alte 14, iar campionatul începe la 1 octombrie.

Cum te-ai adaptat la viaţa de acolo?
Nu a fost dificil să mă adaptez, însă mă omoară căldura. Este foarte cald aici, aproape insuportabil. Am jucat şi la peste 50 de grade. Clima este cea mai mare problemă a mea. De asemenea stau în cel mai populat oraş indian, Mumbay, care are mai mult de 13 milioane de locuitori. Odată am mers cu maşina mai mult de trei ore prin oraş ca să ajung la destinaţie, e foarte aglomerat. Condiţiile sunt bune, dar nu se compară cu cele din Europa.

"Antrenorul este foarte respectat aici, peste cuvântul lui nu se trece" - Mijin Svetozar, mijlocaş Mahindra United

"Sunt de puţin timp aici şi nu am apucat să fac mare lucru, să vizitez sau să ies în cluburi. India este o ţară extrem de frumoasă" - Svetozar Mijin, mijlocaş Mahindra United

http://www.romaniansoccer.ro/ - Cel mai bun site de statistică şi istorie a fotbalului românesc. Intraţi şi vă minunaţi Wink
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Mesaje în acest subiect
Ştiri CFR 1907 Cluj-Napoca - Sebi Raducu - 08-03-2009, 10:19 PM
RE: Ştiri CFR 1907 Cluj-Napoca - Sebi Raducu - 09-26-2009 02:27 PM
RE: Ştiri CFR 1907 Cluj-Napoca - avid - 02-03-2010, 09:12 PM

Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect:
1 Musafir(i)

Reîntoarce-te SusReîntoarce-te la conţinut