RomanianSoccer.ro - Fotbalişti decedaţi

'MOARTE SURVENITĂ ÎN URMA UNOR ACCIDENTE PE TERENUL DE FOTBAL

1963
Constantin TABARCEA
26 ani
Petrolul Ploieşti
În minutul 16 al meciului Petrolul Ploieşti - Dinamo Bacău din ultima etapă a sezonului 1962-63, Tabarcea s-a prăbuşit pe teren, investigaţiile medicale arătând că decesul a fost provocat de glanda timus, care încă funcţiona, deşi ar fi trebuit să se atrofieze după vârsta de 16 ani.

1993
Michael KLEIN (10.10.1959 - 02.02.1993)
33 ani
Bayer 05 Uerdingen
A murit în timpul unui antrenament, în sala de forţă; decesul a fost cauzat de un atac de cord, survenit pe fondul une afecţiuni cardiace. A fost internaţional, jucînd pentru Romania de 90 ori şi a marcat 5 goluri. A participat la Campionatul Mondial din Italia 1990.

1999
Ştefan VRĂBIORU (18.10.1975 - 24.07.1999)
23 ani
SC Astra Ploieşti
În minutul 68 al meciului din etapa 1, Rapid Bucureşti - SC Astra Ploieşti, fotbalistul a suferit o hemoragie internă, care i-a provocat moartea în drum spre spital. La stadionul "Giuleşti" se afla o singură maşină de salvare şi acea "echipată" doar cu o simplă targă! A trebuit să moară un om ca pe stadioanele din România să fie obligatorie prezenţa unei salvări moderne. În urina lui Vrăbioru a fost descoperită metandienonă, un steroid anabolizant aflat pe lista substanţelor interzise.

1999
Ferenc BIRO
15 ani
Nirajul Miercurea-Nir.
A decedat fiindcă i-a căzut în cap bara transversală a unei porţi, în timpul unui antrenament.

1999
Gabriel TALPOŞ
23 ani
Minerul Rodna
A murit fiindcă s-a lovit cu capul de un gard de beton care împrejmuia terenul de fotbal.

2000
Cătălin HÂLDAN (03.02.1976 - 08.10.2000)
24 ani
FC Dinamo Bucureşti
În timpul reprizei a-II-a a amicalului Şantierul Naval Olteniţa - FC Dinamo Bucureşti, Hâldan a suferit un accident vascular cerebral, decesul fiind constatat de medicii de la spitalul din Olteniţa. Hâldan era căpitanul "câinilor roşii", a jucat 131 de meciuri în Divizia A marcând 6 goluri. A fost internaţional, jucând pentru România 8 meciuri marcând un gol. A fost selecţionat de antrenorul Emeric Jenei la Campionatul European din 2000.

2000
Daniel ORBEANU
18 ani
Caraimanul Buşteni
A murit din cauza unei banale entorse, urmată de o infecţie, deşi a fost investigat de patru spitale...

2002
Ioan ALB
13 ani
Jiul Petroşani
I s-a făcut rău înaintea unui antrenament, a fost transportat la spitalul de urgenţă din Petroşani şi a fost diagnosticat cu comoţie cerebrală de gradul III; a decedat după trei zile.

2002
Cristian NEAMŢU (22.08.1980 - 20.02.2002)
22 ani
Universitatea Craiova
În timpul unui antrenament, portarul Cristi Neamţu a fost lovit involuntar în mandibulă de coechipierul său Marius Şuleap, care încercase să-l dibleze, dar din inerţie l-a lovit pe Neamţu. Portarul craiovean şi-a pierdut cunoştinţa, a fost dus urgent la spitalul din Larnaca (Craiova se afla într-un turneu de pregătire în Cipru) unde starea s-a a devenit critică, intrând ăn comă. A fost dus de urgenţa la alt spital din Nicosia, dar aici s-a constata că i s-a spart un vas de sânge care i-a inudat creierul, ulterior decedând după o săptămână de comă.

2005
Alin PAICU
32 ani
Minerul Mătăsari
În timpul meciului dintre divizionarele "C" Minerul Mătăsari şi Hese Jebel Timişoara (27 mai 2005) mijlocaşul Alin Paicu, de la gazde, în vîrstă de 32 de ani şi-a dat ultima suflare în drumul către spitalul din Târgu-Jiu. La o fază banală de joc, Alin a lovit mingea cu capul, şI a a căzut secerat pe gazon. Intervenţia de urgenţă a efectivului medical prezent la meci a devenit inutilă, inima fotbalistului refuzînd să mai bată. Din primele informaţii se pare că jucătorul a suferit un stop cardiac, şi şi-a înghiţit limba.

2009
Mihai BAICU
33 ani
-
Mihai Baicu a încetat din viaţă, după ce a jucat un meci de fotbal pe un teren sintetic în compania prietenilor, în aproprierea stadionului Steaua. Jucătorul s-a aşezat pe bancă la finalul meciului, apoi a căzut la pămînt. Verdictul medicilor a fost unul crunt: stop cardiac! Acesta a decedat pe loc, medicii constantînd doar decesul în momentul în care au ajuns la stadion. Născut pe 21 septembrie 1975, Baicu a jucat la FC Naţional, Dacia Unirea Brăila, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Braşov, FC Ghimbav, Farul Constanţa şi Ceahlăul P.Neamţ. Acesta a renunţat să mai joace fotbal la vîrsta de 31 de ani, atunci cînd evolua în Liga a II-a, la Ceahlăul. Baicu a debutat în Liga 1 în tricoul lui FC Naţional, la un meci cîştigat în faţa Rapidului pe data de 23 septembrie 1994. În 2004, Baicu a fost implicat într-un scandal de dopaj, pe vremea cînd evolua la Farul Constanţa. Alături de Iulian Apostol (campion cu Unirea Urziceni sezonul trecut) şi Adrian Senin, acesta a fost acuzat că a folosit furosemid pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive. Atacantul a marturisit la acea vreme că luase furosemid pentru a slăbi mai repede, aceasta fiind o indicaţie a doctorului său. De altfel, Baicu a avut întotdeanuna o greutate peste medie, acest aspect fiind una din principalele sale probleme de-a lungul carierei. Baicu a fost atunci suspendat 3 luni din viaţa sportivă şi amendat cu 400 de euro pentru încercarea de inducere în eroare a Comisiei.

2009
Alexandru Iatan (15.04.1990 - 02.09.2009)
19 ani
Astra Ploieşti/Dunărea Giurgiu
Portarul în vârstă de 19 ani Alexandru Iatan, care a fost împrumutat de Astra la formaţia Dunărea Giurgiu, a decedat, miercuri, pe teren după ce a primit o minge în stomac, în urma unei lovituri de la 11 metri. Şedinţa de pregătire a divizionarei secunde Dunărea Giurgiu era pe final. Antrenorul "Magiun" Barbu comandase un joc-şcoală, după ce-şi împărţise lotul în două. La un moment dat, una dintre echipe primeşte un 11 metri. Ivaşcă ia mingea în mâini, îl priveşte în ochi pe portarul "advers", Alexandru Iatan, apoi trage cu sete. Goalkeeper-ul apără, dar o face cu plexul! Apucă să se mai ridice un pic, apoi se prăbuşeşte definitiv la pământ! "E nemaipomenit ce a fost. Era băiatul în poartă şi a apărat un 11 metri, dar mingea l-a lovit în stomac. S-a ridicat, a mai apărat un 11 metri, a mai parat câteva lovituri, iar în cele din urmă a căzut pe teren. S-au dus medicii la el, dar nu au mai avut ce face. A venit acum poliţia aici, iar mâine, din câte se pare, o să îi facă şi autopsia să vadă ce s-a întâmplat. Nu îmi explic, pentru că şutul ăla care l-a lovit nu a fost aşa puternic. Cine ştie ce o fi avut. Nici măcar nu a fost lovit în cap sau aşa ceva. Şi băiatul care a tras, Ivaşcu, e distrus", a spus antrenorul celor din Giurgiu, Marin Barbu.

2011
Andrei Mutulescu (05.04.1988 - 11.04.2011)
23 years
Juventus Bucureşti
Fostul internaţional de juniori Andrei Mutulescu a decedat luni seara, la vârsta de 23 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, suferit în timpul unui meci de fotbal pe care îl juca împreună cu prietenii pe un teren sintetic din Capitală. În ciuda eforturilor medicilor ambulanţei sosite la faţa locului, fostul fotbalist al formaţiilor FC Naţional, Forex Braşov, FC Snagov, UTA Arad, Sheriff Tiraspol, FCM Târgovişte şi Farul Constanţa nu a mai putut fi resuscitat. Fundaşul de 23 de ani s-a mai aflat la un pas de moarte pe 15 februarie, în timpul unui meci disputat la Berceni, între Juventus Bucureşti, formaţie la care se afla în probe, şi Săgeata Năvodari. Atunci, Mutulescu s-a prăbuşit din senin, însă şi-a revenit după aceea.

'MOARTE SURVENITĂ ÎN AFARA TERENURILOR DE FOTBAL

1942
Petea VÂLCOV (1910 - 16.11.1943)
32 ani
Venus Bucureşti
Petea Vâlcov a compus in anii '30 împreună cu fraţii săi Colea şi Volodea tripleta de atacanţi ai Venusului Bucureşti. Petea a fost fără îndoială cel mai talentat dintre ei, cu un joc bun de cap, (principala sa arma) şi intuiţie în faţa porţii. Cauzele morţii sale nu sunt clare, a murit pe frontul de est luptând contra armatelor sovietice şi de aceea nu s-au publicat prea multe despre el. A fost campion naţional în 1932, 1934 şi 1937 şi a jucat 150 de partide în Divizia A marcând 99 goluri.

1979
Aurel RĂDULESCU 13.10.1953 - 04.07.1979)
25 ani
Sportul Studenţesc
Aurică Rădulescu s-a născut în 1953 la Constanţa şi primii paşi în fotbal i-a făcut la Farul. În 1973 a trecut la Sportul Studenţesc, odată cu reuşita la facultate. Fire retrasă şi timidă, Aurică nu a fost unul din acei jucători care sar în faţă, dar tehnica sa l-a impus. Component al naţionalei de tineret care lua în 1973 locul trei la Viareggio (generatia pierdută-Ciocârlan, Unchiaş, Poratki, Viorel Mureşan, Batacliu, Purima, Costas Amarandei, Sabados). Ar fi trebuit să facă saltul la naţionala mare când au apărut ghinioanele care aveau să-i frâneze cariera atât de promiţătoare. O hepatită şi o accidentare la picior l-au făcut să absenteze, între anii 1976-1977 când naţionala ar fi avut mare nevoie de el în cursa spre Argentina. Refăcut, are un sezon extraordinar (1977-78) când Sportul Studenţesc a fost la un pas de titlu. Convocarea la naţională nu a întârziat şi Aurică Rădulescu, intrat după pauză face o repriză fantastică în meciul cu Yugoslavia, fiind împreună cu Dobrin şi Sameş unul din artizanii victoriei cu 3-2 în preliminariile lui Euro 80. Campionatul 1978-79 e la fel de reuşit, Aurică aflat la apogeu conduce Sportul în finala Cupei României. O săptămâna după asta, la München, atacantul bucureştean moare stupid, pe când sărea din trenul aflat în mişcare, în timpul unui turneu în RF Germania. A fost internaţional, jucând 6 meciuri pentru naţională, dar nu a marcat nici un gol. A jucat 171 meciuri în Divizia A şi a marcat 28 goluri.

1982
Dan COE 08.09.1941 - 08.09.1982)
41 ani
ex. Rapid Bucureşti
Dan Coe era dintr-o veche familie de aromâni tatăl său, Duce Coe a fost component al Sportului Studenţesc înainte de război, în echipa care reuşea prima promovare în Divizia A în 1937 sub bagheta lui Cibi Braun Bogdan. Extrema stângă era Gheorghe Popescu, care avea să fie cel mai tânăr jucător romăn selecţionat în naţionala (puţin peste 17 ani). Dan Coe s-a afirmat de tânăr ca unul din cei mai buni stoperi ai fotbalului românesc, fiind în anii 60 împreuna cu dinamovistul Nelu Nunweiller şi stelistul Bujor Hălmăgeanu unul din stâlpii apărării naţionale. A cucerit cu naţionala locul 5 la olimpiada din 1964 şi a fost unul din oamenii de bază ai calificării în Mexic, de neuitat fiind meciurile cu Elveţia de la Lausanne când împreună cu Boc şi Rică Răducanu au format un triunghi inexpugnabil. Totuşi, în Mexic n-a fost folosit nici un minut, fiind preferat dinamovistul Cornel Dinu. La Rapid a fost componentul echipei care aducea în 1967 primul titlu în Grant, apărarea Răducanu-C.Lupescu-Dan Coe-Motroc-Greavu fiind una din cele mai bune din acel campionat Şi-a incercat norocul ca antrenor în Germania federală, după ce părasise ilegal România, dar norocul nu i-a mai surâs. Fire intransigentă, care nu accepta compromisurile, s-a sinucis chiar de ziua lui, spânzurându-se într-o mansarda lângă Köln. Unele surse spun că de fapt a fost ucis de securitatea română, dar adevărul probabil nu se va şti niciodată. A jucat din 1959 până în 1971 pentru Rapid, apoi la Royal Antwerpen (Belgia) şi FC Galaţi. În Divizia A a jucat 214 meciuri, marcând 12 goluri; a fost internaţional jucând 41 meciuri pentru naţională unde a marcat 2 goluri

1992
Bogdan BĂNUŢĂ şi A.NĂSTASE
FC Inter Sibiu
Au murit pe data de 19 aprilie 1992, într-un accident auto, autocarul răsturnându-se în judeţul Bistriţa. FC Inter Sibiu se deplasa la Bistriţa, unde avea meci de campionat cu FC Gloria Bistriţa contând pentru etapa 24.

1996
Bogdan LIŢĂ şi Cristian IGESCU
CF Chindia Târgovişte
Au murit într-un accident auto, maşina lor (un Volkswagen) lovind violent un copac şi luând foc, cei doi fotbalişti fiind carbonizaţi. Ei au avut un meci de campionat la Craiova cu Universitatea şi au preferat să se întoarcă acasă cu maşina, nu cu autocarul Chindiei...

1999
Mario BUGEANU (15.01.1975 - 22.03.1999)
23 ani
FC Gloria Bistriţa
Jucător al Rapidului, dar împrumutat la Gloria Bistriţa a murit după ce s-a intoxicat cu gaze de eşapament, el petrecând o noapte de amor cu prietena sa într-un garaj. Bugeanu şi prietena sa au decedat spre dimineaţa.

2001
Ovidiu IACOV (18.07.1981 - 22.12.2001)
20 ani
FC Steaua Bucureşti
A murit într-un accident auto, maşina sa (un Volkswagen) izbindu-se violent de un parapet în localitatea Valea Voievozilor (Târgovişte). Era 2:30 noaptea, iar Iacov era băut la volan şi nu avea permis auto. În autoturism se mai aflau trei jucători ai Chindiei Târgovişte care fiind pe bancheta din spate au scăpat doar cu căâteva răni uşoare; în schimb a decedat prietena mijlocaşului stelist aflată în faţă pe scaunul din dreapta. Iacov a debutat ân Divizia A pe data de 9 iunie 2000, la Mediaş unde a marcat chiar şi un gol, steliştii câştigând cu 3-1. A jucat 4 meciuri în Divizia A marcând un singur gol.

2003
Gelu DASCĂLU (1983 - 08.01.2003)
20 ani
Ceahlăul II P.Neamţ
Mijlocaşul Gelu Dascălu a jucat la echipa Ceahlăul II Piatra-Neamţ, echipă satelit a divizionarei A. Era un jucător de perspectivă, preşedintele Gheorghe Ştefan intenţionând ca să-l aducă la echipa mare în returul campionatului 2002-03. Pe data de 28 decembrie 2002, Dascălu a fost găsit în apartamentul său în stare de inconştienţă de către părinţii săi, care l-au dus la spital. El a fost internat în comă profundă la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra-Neamţ după ce s-a intoxicat cu o substanţă toxică neidentificată. Pentru a-l alimenta cu oxigen, deoarece avea puls şi tensiune, dar nu respira, medicii de la spital au fost nevoiţi sî-l conecteze la un plamân artificial, reuşind să-i activeze inima, în urma stopului cardio-respirator suferit în ziua incidentului. În urma unui examen tomografic s-a constatat că Gelu Dascălu avea un edem cerebral masiv şi hitoliză hepatică, ficatul şi o parte din creier fiind complet distruse. Deşi a fost transferat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, Dascălu a decedat în urma unui stop cardiatic, după ce a stat nouă zile în comă.

2003
Mihai SERBĂNOIU (1979-2003)
23 ani
Pandurii Târgu-Jiu
Pe 2 iunie 2003, fundaşul echipei Pandurii Târgu-Jiu (Divizia B), Mihai Şerbănoiu a fost implicat într-un accident rutier (în maşină se mai aflau soţia şi fiul său) iar după trei zile, pe 26 Iunie 2003, a decedat. Inima sa a ajuns însă în pieptul altui gorjen, Mihai Stăniloiu, doctor stomatolog care avea nevoie de un astfel de transplant. Operaţia a fost făcută de doctorul Şerban Brădişteanu şi a fost un succes.

2003
Cezar DINU (30.08.1975 - 16.03.2003)
27 ani
Unirea Focşani
Pe 21 februarie 2003, noaptea, maşina Volkswagen Golf 4, condusă de colegul său de la Unirea Focşani, Ionuţ Botezatu (20 ani) rula cu circa 150 km/h prin oraş, după estimările neoficiale ale Poliţiei. Şoferul a încercat să evite o lucrare în carosabil, a pierdut controlul şi a izbit frontal zidul unui supermarket. Aflat pe scaunul din dreapta, Dinu (27 de ani) a fost zdrobit de fiarele contorsionate. El a fost operat la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, dar, din pricina multiplelor traumatisme craniene şi toracice, a decedat la secţia de terapie intensivă, după câteva zile de comă.

RomanianSoccer.ro - Fotbalişti decedaţi