Romanian Soccer
Romanian Soccer  Cauta in Romanian Soccer
Romanian Soccer
Nationala Romaniei
 

-

UK Anglia:Premier League

-

Clasament Premier League

-

IT Italia: Serie A

-

Clasament Serie A Italia

-

SP Spain:Primera División

-

Clasament Primera Division

-

DE Germania: Bundesliga

-

Clasament Bundesliga

-

FR Franta: Ligue 1

-

Clasament Ligue 1

-

PO Portugalia: Liga Bwin

-

OL Olanda: Eredivisie

-

BE Belgia: Jupiler League

-

TU Turcia: Süper Lig

-

GR Grecia:Ethniki Katigoria

-

RU Rusia: Premier League

-

UC Ucraina: Vyscha Liga

-

ball America de Sud

-

ball Africa

-

ball Asia

-

ball Stiri Externe

statistici fotbal
"Magicianul" Iosif Bukossy a plecat sa antreneze in Rai

Tehnicianul care l-a dat fotbalului pe Hagi si a slefuit generatii întregi de copii s-a stins din viatã, la 70 de ani

Iosif Bukossy, antrenor si fotbalist emblemã al FC Farul Constanta, s-a stins din viatã, la vârsta de 70 de ani. Reputatul tehnician, cel care l-a descoperit pe Gheorghe Hagi, a murit luni, la ora 9,30, la Bucuresti, la Spitalul "Fundeni", în urma unei lungi si grele suferinte, cauzate de probleme la ficat.

În urma unui control medical, antrenorului emerit i-a fost descoperitã o afectiune la ficat. Cu sprijinul lui Hagi, a fost dus la Bucuresti, iar pe 22 septembrie, nea Ioji, cum i-au spus cei apropiati, a fost operat, fiindu-i extirpat trei sferturi din ficat. De atunci si pânã luni, rãmas în spital, a dus o grea luptã, fiind conectat la aparate. Sotia sa, Lili, cu care a convietuit timp de 47 de ani, i-a fost alãturi pânã în ultima clipã a vietii. Nea Ioji împlinise 70 de ani în urmã cu trei luni.

Trupul neînsufletit a fost adus la Constanta la ora 2 a zilei de marti, fiind depus la Casa Mortuarã "Niculescu". Cortegiul mortuar va pleca de acolo astãzi, la ora 12, spre Biserica "Sf. Dumitru", iar de acolo, dupã serviciul religios de la ora 12,30, se va îndrepta cãtre Cimitirul Municipal (Baba Novac), unde cel care a fost Iosif Bukossy va fi înmormântat.

Tripleta de aur
FC Farul este clubul pe care Bukossy l-a slujit cu sfintenie si cãruia i-a dedicat o mare parte a vietii sale. Ca jucãtor, a venit la Constanta în 1962, dupã patru ani de evolutii la Dinamo. A jucat ca inter si centru înaintas, la Farul alcãtuind o tripletã de aur, cu Ciosescu si Dinulescu, trio care a marcat 33 de goluri în turul unui sezon din anii 60, la finele cãruia constãntenii se clasau pe locul patru. A fost si component al echipelor nationale, de juniori, tineret si seniori.

Un mare descoperitor de talente
La FC Farul si-a încheiat si cariera, devenind apoi antrenor. Cu o pauzã de trei ani, când a activat la Elpis Constanta, a antrenat numai la clubul fanion al litoralului, generatii întregi trecând prin ochiul sãu de specialist. Bukossy este cel care l-a descoperit pe Gheorghe Hagi si pe Ianis Zicu, dar a dat Diviziei A si Farului si alti fotbalisti de valoare, precum Vasile Mãnãilã, Alexandru Popovici, Dorel Zamfir sau Robert Manea. În sezonul 1976/1977, echipa pe care o antrena a devenit vicecampioanã nationalã de juniori.

Ultimii sãi copii îi aduc flori
Ultima datã, antrena, alãturi de Constantin Mares, grupa copiilor nãscuti în anii 1995 si 1996. Acesti pusti, pe care îi pregãtea sã-i lanseze pe orbita înaltei performante, îi vor fi alãturi, cu flori, profesorului lor drag, pe ultimul sãu drum, alãturi de alti fosti elevi de-ai sãi, antrenori, prieteni, cunoscuti si apropiati.

"Nume mare pentru fotbalul românesc"
Florentin Chiforeanu, presedintele executiv al FC Farul, exprimã regretul întregului club pentru încetarea din viatã a maestrului Bukossy. "Iosif Bukossy este un nume mare pentru fotbalul românesc si constãntean. A scos la luminã generatii întregi de jucãtori. A fost un profesionist desãvârsit, dar si un om bun, de mare probitate moralã. Îi multumim pentru ce a fãcut pentru FC Farul si pentru fotbal. Îi vom pãstra o amintire vesnicã", au fost cuvintele înaltului oficial farist.

"Îl plângem toti cei care l-am cunoscut"
Elena Frîncu, directorul executiv al Directiei pentru Sport a Judetului Constanta, si echipa sa au trimis pe adresa redactiei noastre urmãtorul mesaj: "A plecat dintre noi omul care l-a creat pe Hagi! Discret, ascunzând durerea fizicã care l-a însotit, pentru noi, cei care rãmânem dupã el, pentru cã nu a dorit sã ne supere. Îl plângem toti cei care l-am cunoscut si transmitem familiei sale sincere condoleante. Dumnezeu sã te odihneascã în pace, Bukkosy Iosif!".

"A fãcut numai bine în viatã"
Gheorghe Hagi a declarat cã Iosif Bukossy i-a fost ca al doilea tatã, decesul sãu provocându-i o mare tristete. "Stiam cã a trecut printr-o perioadã mai grea si cã nu îsi putea reveni dupã operatie. Îmi pare foarte rãu pentru el. Dumnezeu sã-l ierte. Nu-l voi uita niciodatã", a precizat Hagi.

Acesta i-a multumit pentru ultima oarã lui Bukossy pentru ceea ce a fãcut pentru el. "De la el am învãtat tot. El mi-a arãtat tainele fotbalului. Practic, este omul care m-a crescut. A fost un om extraordinar, care si-a dedicat întreaga viatã cresterii copiilor. A fãcut numai bine în viatã. Eu, chiar dacã am mai fãcut-o de multe ori, vreau sã-i mai multumesc o datã pentru ceea ce a fãcut pentru mine", a punctat Hagi.

Cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor nu va putea participa la înmormântare, fiind plecat în strãinãtate, dar va fi reprezentat de sotia sa.

"Depista extraordinar perspectiva"
Îndurerat, Petre Comãnitã, directorul de programe al Academiei de Fotbal a Farului, a povestit, pentru "Cuget Liber", povestea faristã a lui Iosif Bukossy. "Împreunã cu presedintele de atunci al clubului Farul, Foti D. Foti, l-am adus pe Ioji la Constanta de la Dinamo. A schimbat splaiul Dâmbovitei cu tãrmul însorit al mãrii. Din 1962, am lucrat cu el ca jucãtor, iar apoi am fost colegi la club. Un fotbalist exceptional, dar si de caracter, cu conduitã si comportament ireprosabile, care a constituit un exemplu pentru cei tineri. Avea cunostinte deosebite privind procesul de pregãtire, dar ceea ce impresiona în mod deosebit la el era depistarea perspectivei copiilor si juniorilor. Dacã voiam sã aflu o perspectivã incertã, antrenorul Bukossy era cel care lãmurea problema, prin diagnosticãri precise. Mi-a fost un coleg extraordinar. N-am sã-l uit niciodatã!", ne-a precizat, cu vocea stinsã, Comãnitã.

Totul pentru fotbal
"Asociatia FC Farul old-boys, dar si colegii sãi, jucãtori si elevi de-ai sãi ne exprimãm regretul pentru moartea lui Iosif Bukossy. A fãcut atâtea pentru fotbal! Nu îl vom uita niciodatã!", ne-a declarat si Paul Peniu, presedintele Asociatiei care-i grupeazã pe veteranii faristi si director sportiv la Portul Constanta.


__________________________
Cuget Liber - 31 - 10 - 2006 - Iosif Bukossy, antrenor si fotbalist emblemã al FC Farul Constanta, s-a stins din viatã, la vârsta de 70 de ani. Reputatul tehnician, cel care l-a descoperit pe Gheorghe Hagi, a murit luni, la ora 9,30, la Bucuresti, la Spitalul "Fundeni", în urma unei lungi si grele suferinte, cauzate de probleme la ficat. -