"Tricolorii" s-au întors la Otopeni fără Mutu
Echipa naţională a României s-a întors astăzi în ţară la aeroportul din Otopeni după eşecul umilitor din Serbia, scor 0-5.
Aceştia au sosit în cursul acestei dimineţi din Belgrad, dar fără Adrian Mutu, acesta întorcîndu-se în Italia la echipa sa de club, fiind suspendat pentru meciul cu Insulele Feroe de miercuri. Căpitanul Cristi Chivu, suspendat şi el, a preferat să se întoarcă alături de naţională în ţară.
Nikola Zigici: "Eram convinşi că vom învinge România şi ne vom califica la Mondial"
Marcatorul primului gol al Serbiei din victoria contra României cu 5-0, Nikola Zigici, recunoaşte meritul suporterilor de pe Maracana la acest succes zdrobitor.
"Eram convinşi că ne vom asigura calificarea la CM 2010 în faţa României. Le mulţumim suporterilor care ne-au purtat spre această victorie. Nu pot să descriu cum ne simţim în acest moment. Este o perioadă senzaţională pentru Serbia şi pentru fanii noştri", a spus Nikola Zigici, conform B92.
Milan Jovanovici: "Victoria în faţa României a demonstrat tuturor că merităm să mergem la Mondial"
Elevul lui Ladislau Boloni la Standard Liege, Milan Jovanovici, jubilează după victoria zdrobitoare în faţa României, scor 5-0.
"Victoria categorică în faţa României a demonstrat tuturor că merităm să mergem în Africa de Sud. Am demonstrat că am obţinut calificarea prin valoare şi nimeni nu poate nega acest lucru. Sînt convins că nu vom dezamăgi la Mondiale", a spus Milan Jovanovici, conform B92.
Jackie Ionescu: "Ne-a lipsit patriotismul, am jucat cu plăcerea de după barul de la Bamboo"
Jachie Ionescu este de părere că eşecul drastic înregistrat de reprezentativa României la Belgrad, 0-5, este unul normal ţinînd seama de problemele existente la toate nivelurile în România: "Fotbalul s-a degradat împreună cu ţara, cu toate sistemele sale. Ar trebui să ţinem un moment de resemnare, deşi e un rezultat normal dacă ţinem cont de sistemul ticăloşit care a generat subsisteme asemănătoare în toate domeniile. FRF se include în această categorie, iar nivelul fotbalului a scăzut pînă spre zero. Cei 20 de ani ai mandarului prezidenţial al lui Mircea Sandu se finalizează cu un 0-5 în Serbia, 1-5 cu Letonia la tineret şi 0-3 cu Scoţia la Under 19. Aceste rezultate sînt consecinţa a 20 de ani de mandat în care instituţia a avut autonomie juridică şi profesională. Să sperăm că noile alegeri îl vor confirma pe Sandu şi că vom ajunge la nivelul anului 1863, cînd s-a inventat fotbalul. Jucătorii sînt produsul acestui sistem nesănătos, degeaba se disculpă cei care conduc fenomenul"
Profesorul Ionescu vorbeşte despre erorile de selecţie comise de Răzvan Lucescu în alcătuirea lotului pentru jocul de la Belgrad: "Fiind produsul sistemului, Răzvan Lucescu a acţionat conform principiilor acestuia. A făcut o selecţie emoţională şi sentimentală. El e interesat afectiv de jucătorii la care ţine, nu a văzut pînă la Cluj sau Timişoara, ci s-a uitat din nou spre Rapid şi Braşov. Dispunem încă de jucători capabili de înaltă performanţă, nu sînt văzuţi sau nu sînt doriţi de impresari. Bourceanu, Goga, Deac au fost trecuţi cu vederea, dar au apărut, în schimb, Nicolae Grigore sau Adrian Cristea. Răzvan trebuie să depăşească perimetrul simpatiilor şi să se orienteze spre cel al valorilor. După ce Piţurcă a fost demis, am spus că el ar fi cea mai bună soluţie şi cred în el în continuare. Totuşi, aşa cum spunea şi Gigi Becali, Răzvan este un antrenor bun, dar un selecţioner prost. România are nevoie de o echipă care să o reprezinte. Răzvan trebuie menţinut, este un antrenor excelent şi un om deosebit, dar trebuie ajutat. Trebuie să uite de la Nistru pînă la Tisa, nu doar în perimetrul Rapid - Braşov."
"Imnul nu a fost intomat de nici unul dintre jucătorii noştri, toţi tăceau înmărmuriţi. La sîrbi, în schimb, a fost cîntat de jucători, antrenori şi de un stadion întreg, în care îi puteam vedea şi pe conducătorii statului cum trăiau momentul. Nu poate fi ignorat sistemul patriotic şi naţional. 75% din randamentul sîrbilor a venit din dorinţa de a-şi reprezenta ţara, au vrut să-i tăvălugească pe ai noştri şi au reuşit. La noi au jucat cu plăcerea de după barul de la Bamboo, au fost ca nişte surdo-muţi în momentul intonării imnurilor. Nu mai avem sentimentul patriotic pentru că ne-a fost interzis!", a încheiat Jackie Ionescu.
Mazilu chemat în locul lui Mutu pentru meciul cu Feroe! Ghioane s-a accidentat!
Cristi Chivu şi Adrian Mutu, suspendaţi pentru ultimul meci al preliminariilor pentru CM 2010 cu Feroe, au părăsit lotul echipei României.
În locul lui Adrian Mutu, Răzvan Lucescu a apelat la atacantul lui Arsenal Kiev, Ionuţ Mazilu.
De asemenea, Tibi Ghioane a plecat şi el din cantonament din cauza unei preleziuni la piciorul stîng.
Gabi Balint: "Mi-a fost ruşine aseară! E o bătaie de joc!"
Gabi Balint, fostul internaţional român, crede că înfrîngerea umilitoare de ieri contra Serbiei, scor 0-5, este o bătaie de joc faţă de o ţară întreagă.
"Ca român, mi-a fost ruşine aseară. Am văzut o echipă care şi-a bătut joc de acest meci şi de o ţară întreagă. Atitudinea a fost la pămînt, sîrbii ne-au întrecut din toate punctele de vedere. Te lasă cu un gust amar. Parcă a ieşit la iveală toată mizeria din fotbalul românesc. Trebuie să se ia atitudine, să se facă nişte schimbări", a spus Gabi Balint la sportro.
Dănuţ Lupu: "Decît să joace aşa, mai bine Mutu nu vine la naţională"
Fostul internaţional Dănuţ Lupu consideră că diferenţa dintre selecţionatele României şi Serbiei nu este pe atît de mare pe cît o indică rezultatul înregistrat pe Maracana.
"Jocul a fost echilibrat pînă la 2-0, după a doua reuşită a sîrbilor a intervenit ceva, s-a întîmplat un lucru inexplicabil. La mijloc am fost dominaţi, poate şi lipsa de experienţă să fie o explicaţie. Am crezut foarte mult că Mutu poate să ne ajute, dar nu a fost tocmai aşa. Decît să vină la naţională şi să joace aşa, mai bine nu onorează convocările, mai ales dacă nu este 100% refăcut. Nu Răzvan Lucescu e de vină, nu cred că dacă era alt antrenor scorul era altul. Jucătorii noştri au probleme la echipele de club, iar sîrbii au echipă bună, cred că pot să ajungă pînă în semifinale la Campionatul Mondial. Una e să joci cu 3000 de spectatori în tribună, cum se întîmplă în România, şi alta să ai în spate 80.000 de oameni. Trebuie să fim uniţi, antrenorul e plătit şi el e cel care răspunde alături de preşedintele Federaţiei, nu ştiu de ce îşi dă toată lumea cu părerea despre naţională. I-a fost greu lui Răzvan şi să-i motiveze pe băieţi într-un meci care conta doar pentru istoria sportului", a spus Lupu la GSP TV.
Gică Popescu: "Aseară aveam impresia că mă uit la echipa Azerbaidjanului"
Gică Popescu, fostul căpitan al echipei naţionale, a vorbit despre jocul României în cadrul partidei de ieri seară cu Serbia, încheiată cu scorul de 0-5.
"Aseară aveam impresia că mă uit la echipa Azerbaidjanului. Am văzut o echipă fără soluţii, fără idei. Eu nu am văzut în nici un moment al jocului o reacţie din partea noastră. Ar fi bine ca acest rezultat să fie doar un accident", a spus Gică Popescu la sportro.
» ...despre escapada lui Mutu şi Cristea: "Naţionala nu a pierdut aseară în urma escapadelor lui Mutu sau Cristea. Meciul cu Serbia nu s-a pierdut că ei au fost în oraş la trei noapte"
Dorinel Munteanu: "La 2-0 trebuia să ne închidem şi să evităm umilinţa"
Fostul internaţional Dorinel Munteanu a comentat eşecul înregistrat de România în partida cu Serbia, fiind de părere că Răzvan Lucescu ar fi trebuit să le ceară elevilor săi să se retragă după 2-0 pentru a evita un scor de proporţii.
"Prea multe nu se mai pot spune după acest joc, la 2-0 trebuia să ne închidem şi să încercăm să nu ne facem de rîs. Explicaţiile eşecului nu pot fi date de nimeni, un asemenea scor nu poate fi comentat. Fiecare jucător trebuie să facă o analiză individuală a prestaţiei sale şi să înveţe din jocul de ieri. Lipsa de experienţă la nivel înalt şi-a spus cuvîntul pentru că un meci la echipa naţională nu se compară cu nimic, nici măcar cu un joc de Liga Campionilor. Nu mă aşteptam să avem o evoluţie atît de modestă şi Mutu cred că putea să aibă o altă atitudine pentru că el este esenţial din punctul de vedere al determinării. O asemenea înfrîngere nu trece uşor, acum probabil că nu foarte multă lume mai crede în echipa naţională, iar Răzvan trebuie să traseze o linie clară pentru viitoarele preliminarii", a spus Dorinel Munteanu pentru gsp.ro.
Cu un ochi rad, cu altul plang, cum s-ar spune. Echipa nationala a Romaniei avea nevoie de o astfel de infrangere, pentru a realiza lumea ca problema nu e neaparat la nivel de jucatori.