"Contra României putem confirma că suntem cei mai buni din grupă!"
Atacantul Nikola Zigici (FC Valencia) a declarat că meciul cu România de sâmbătă, din preliminariile Cupei Mondiale din 2010, este un mare test pentru naţionala Serbiei, care nu are voie să se relaxeze în faţa "tricolorilor", informează cotidianul Vecernje Novosti, citat de Mediafax.
"Mă simt mai bine după accidentarea la genunchi, sper că durerea va trece de tot. Cred că pot juca sâmbătă împotriva României, este destul timp pentru recuperare. În faţa noastră e actul final al calificării, un mare examen. Acum putem confirma că suntem cei mai buni din grupă. Nu e timp de relaxare, chiar dacă pentru România rezultatul nu mai contează decât pentru palmares", a spus Zigici.
După antrenamentul de marţi dimineaţă de la Kovilovo, componenţii naţionalei Serbiei au primit liber până la cină, majoritatea preferând să meargă în oraş. Atacantul Nikola Zigici nu s-a antrenat în ritm normal după problemele pe care le-a acuzat la genunchi, dar face tratament şi până sâmbătă va fi refăcut.
Cotidianul Sport a scris că "data de 10 octombrie poate fi scrisă cu roşu în calendar". "Victoria cu România le aduce vulturilor o calificare istorică şi îi trimite în nemurire pe cei care înfăptuiesc minunea. E o oportunitate fantastică de a viza paşapoartele pentru continentul negru", a notat Sport.
"Alo, taxi, du-ne în Africa!", a titrat ziarul Alo. "Mergem în Africa de Sud! Dar mai întâi treceţi peste România", a comentat publicaţia de la Belgrad. Conform sursei citate, se vor înfrunta două naţionale care valorează 106,2 milioane de euro - Serbia, respectiv 72 de milioane de euro - România, luându-se în calcul valoarea jucătorilor.
Press Magazin a scris pe aceeaşi temă valorică, însă oferă alte sume: 168 de milioane de euro sârbii, 104 milioane de euro "tricolorii".
Nici selecţionerul Franţei, Raymond Domenech, nu poate sta departe de miza meciului Serbia - România. "Trebuie să câştigăm meciurile cu Austria şi Feroe şi să ne pregătim de baraj. Dar nu renunţăm nici la primul loc. Cine îmi poate garanta că Serbia va învinge România la Belgrad? Nimeni. Aşa că vom juca cu gândul la primul loc şi la faptul că îi vom depăşi pe sârbi măcar la golaveraj", a spus Domenech.
Echipa naţională a României întâlneşte, în preliminariilor Cupei Mondiale din 2010, zona Europa, grupa a 7-a, sâmbătă, la Belgrad, de la ora 21.30, selecţionata Serbiei.
Krasic: "Serbia este mai bună decât România"
Mijlocaşul lui ŢSKA Moscova şi al naţionalei Serbiei, Milos Krasic, a spus că selecţionata ţării sale este mai bună decât echipa României şi trebuie să câştige meciul de sâmbătă de la Belgrad, chiar dacă nu va fi deloc uşor, informează site-ul oficial al federaţiei sârbe.
"De la începutul campaniei de calificare, fiecare meci a fost decisiv în felul său. Trebuie să câştigăm partida cu România, în faţa minunaţilor noştri suporteri. Calificarea la Cupa Mondială înseamnă un succes uriaş, sunt jucători în lume care aşteaptă 10-15 ani ca să ajungă la un turneu final. Abia aşteptăm meciul, suntem conştienţi de dificultatea întâlnirii. Nu va fi uşor, dar cred că suntem mai buni şi putem câştiga. Nu e nevoie de presiune suplimentară, ştim importanţa şi semnificaţia acestui joc", a spus Krasic, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Naţionala României întâlneşte în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010, grupa a 7-a europeană, sâmbătă la Belgrad, selecţionata Serbiei.
"Să zâmbim!"
Anunţat titular în meciul de sâmbătă cu Serbia, Ciprian Marica spune că oamenii lui Antic nu sunt mai buni decât Franţa, cu care am remizat în septembrie, la Paris
Cu minute puţine la Stuttgart, Marica spune că e gata să demonstreze ce poate la naţională, unde domneşte optimismul mulţumită "încrederii şi respectului pe care îl oferă Răzvan".
Răzvan Lucescu vede în tine numărul 9 al echipei naţionale, cel care trebuie să înscrie golurile.
Pentru mine cea mai mare responsabilitate e să ajut echipa, nu neapărat golul. Mă bucur la fel de mult şi când dau o pasă de gol. Ştiu că prin natura postului meu trebuie să înscriu şi am spus mereu că cel mai important gol pentru mine e cel care urmează.
La Belgrad jucăm fără şanse de calificare. Cum e să fii în situaţia asta?
Personal, mă îngrijorează foarte mult ideea de a ajunge în a treia urnă valorică la tragerea la sorţi pentru Euro 2012. Pentru a evita aşa ceva, trebuie să scoatem un rezultat bun cu Serbia. Îmi pare nespus de rău că am ratat Mondialul, dar privim optimişti viitorul şi sper să creştem, să ne revenim. Contează foarte mult ca la finalul meciului cu Serbia să ne putem privi unul pe altul în ochi şi să putem zâmbi.
Clasamentul spune că sârbii sunt mai buni decât francezii.
Sincer, nu mi se pare că sunt mai buni. Depinde de la meci la meci, e posibil ca o echipă cum e Franţa, cu jucători de valoare incontestabilă, să aibă probleme, să fie într-o formă fizică mai slabă, dar e greu de spus că sârbii sunt peste Franţa.
De ce optimişti?
Pentru că există încrederea şi respectul pe care Răzvan ni le oferă. Şi pentru că suntem dornici să demonstrăm ce putem. Şi pentru că dorinţa românilor de a face performanţă e pe umerii noştri.
Cum vezi situaţia ta la Stuttgart, unde joci mai puţin decât ai fi vrut. Mai rămâi acolo?
Nu am spus niciodată că vreau să plec, dar e adevărat că trebuie să găsesc o soluţie. Sunt tânăr, am visuri pe care vreau să le împlinesc şi joc în primul rând din pasiune, nu pentru bani. Visurile o să mi le împlinesc numai prin joc.
Mircea Lucescu spune că ai trecut printr-o perioadă bună la Şahtior pentru că aveai parte de o atenţie specială din partea antrenorului. Îţi lipseşte acest gen de atenţie?
E adevărat că, fiind un jucător tânăr, am nevoie de susţinere. Un jucător tânăr îşi pierde repede moralul. La naţională, spun cu toată inima că în momentele grele toţi au fost alături de mine, începând de la preşedinte. Toţi, de la Iordănescu, Piţurcă, Răzvan sau colegii. Cred că suntem un popor cald şi e adevărat că nicăieri nu e ca acasă.
"Sârbii ţin la români de pe vremea embargoului"
"Plavii" l-au sunat pe fostul jucător de la Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad pentru a afla informaţii despre Mutu
În ultimii 50 de ani, naţionala României a jucat la Belgrad de doar cinci ori, ultima dată în 1996, la un amical câştigat de sârbi cu 1-0. Pe "Maracana" au fost atunci 50.000 de suporteri fanatici.
Dacă actualii jucători ai naţionalei nu au călcat încă pe arena belgrădeană, există un jucător român pentru care "Maracana" înseamnă acasă. Miodrag Belodedici a jucat pe stadionul din capitala Serbiei timp de trei ani, între 1989 şi 1992, cât timp a fost legitimat la Steaua Roşie Belgrad. "Atmosfera este fantastică. Dacă vor fi la fel de mulţi spectatori ca la meciul cu Franţa, atunci va fi superb. Românii să nu se teamă. Nu va fi ostilitate din partea sârbilor, pentru că sârbii ţin la români de pe vremea embargoului impus în anii 90 de ONU", a declarat Belodedici.
"Le suntem mai apropiaţi decât francezii"
La meciul de la Constanţa, din martie, oficialii români l-au rugat pe Belo să afle informaţii din tabăra sârbilor, date fiind relaţiile sale de la Belgrad. Acum, a fost invers: "De la noi nu m-a căutat nimeni, probabil şi din cauza faptului că nu mai sunt şanse de calificare. M-au sunat însă sârbii, să mă întrebe de Mutu". Întrebat dacă avem şanse să învingem, fostul internaţional român s-a declarat sceptic: "Ei se află într-un moment foarte prielnic. A venit Antici, s-au terminat conflictele din interior, iar talente au destule. Ne va fi greu. Stau şi mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă aveam nevoie de victorie acum, iar ei erau calificaţi. Au mentalitate de învingători, dar cred că le suntem mai apropiaţi decât francezii", a încheiat Belo.
Lupescu: "Nu ne permitem să ne facem de ruşine, jucăm în faţa a 70.000 de spectatori"
Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a spus, astăzi, înaintea plecării spre Serbia, că naţionala lui Răzvan Lucescu nu îşi permite să se facă de ruşine în meciul împotriva selecţionatei sârbe, informează Mediafax.
"Eu cred că este foarte motivant să joci în faţa a 60-70.000 de spectatori. Nu ne permitem să ne facem de ruşine. Este şi un meci de palmares, este şi mândria fiecărui jucător... E posibil să luăm şi cele trei puncte", a spus Lupescu.
Ionuţ Lupescu a mai spus că, de când a venit Răzvan Lucescu, atmosfera din cadrul echipei naţionale este mai lejeră, dar cu toate acestea, jucătorii sunt foarte concentraţi la antrenamente.
"Cred că băieţii s-au pregătit bine şi de când a venit Răzvan la echipa naţioanală s-a văzut o anumită lejeritate, o bună dispoziţie, dar în acelaşi timp o foarte mare concentrare şi în antrenamente. Sper să pună în practică ce au făcut la antrenamente săptămâna asta", a mai spus Lupescu.
Din delegaţia României care a plecat astăzi spre Serbia, fac parte, printre alţii, Mircea Sandu, Ionuţ lupescu, Adalbert Kassai, Daniel Prodan, dar şi preşedintele Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu.
Naţionala României întâlneşte, sâmbătă, la Belgrad, selecţionata Serbiei, în preliminariile Campionatului Mondial din 2010.
"Sârbii vor să câştige Mondialul!"
Alberto Cobrea, portarul de numai 19 ani al lui Udinese, a aflat de la colegul său, Alexandar Lukovic, ce îşi doresc sârbii de la anul 2010 . Chiar dacă nu are parte de multă atenţie din partea oficialilor FRF, românul crede că în scurt timp îşi va îndeplini visul - acela de a apăra buturile naţionalei.
Lobonţ la Roma, tu la Udinese, Coman la Braşov. Cine merită să fie titular la naţională?
Eu nu pot intra în calcule deocamdată. Mai am multă experienţă de acumulat. Lobonţ vine după o accidentare destul de gravă, încă nu are meciuri in picioare, dar dacă reuşeste să se impună ca titular în Serie A are un avantaj pentru că nu se compară cu Liga I.
Crezi cu venirea lui Lucescu ca veti avea si voi o sansa, tinerii de perspectiva?
Sper ca pe viitor toţi cei care suntem în străinătate, măcar să fim văzuţi. Avem potenţial şi suntem mulţi "afară" despre care în Romania nu se ştie nimic. Probabil nu am avut timpul necesar să demonstrez cu adevărat care îmi este potenţialul. Sper să pot avea ocazia să demonstrez.
"Fundaşii sârbi sunt tehnici"
Care este valoarea adversarului de sâmbătă?
Sârbii au jucători foarte buni … Stankovic , Vidic , Lukovic, care îmi este şi coleg. Vor juca la potenţialul maxim ca să-ţi menţină poziţia din clasament, nu au de ce să le fie teamă de noi. Lukovic mi-a zis ca au o echipă bună şi pot face o figură frumoasă la Mondialele din 2010. Sunt încrezători că pot ajunge în semifinale şi chiar să câştige Cupa Mondială. Oricine îşi doreşte să câştige o competiţie de genul acesta.
Cum este Lukovic la antrenament? Ce ii caracterizează pe sârbi?
Lukovic e un jucator foarte bun, serios la antrenamente. Chiar dacă este un fundaş lateral are o tehnică incredibilă, are personalitate în el şi când are mingea la picior niciodată nu o degajează la întâmplare. Asta îi caracterizează şi pe ceilalţi fundaşi din echipa Serbiei, din câte am văzut.
Cu ce ii putem surprinde pe sârbi?
Prin revenirea lui Mutu, care este un plus pentru naţională, însă este nevoie de aportul întregii echipe. Este unul dintre cei mai buni jucători din Italia în momentul de faţă şi s-a văzut că este foarte apreciat când multă lume din fotbalul peninsular i-a luat apărarea când TAS a dat decizia.
Chivu, Mutu îţi sunt adversari în Italia…
Sunt românii cei mai bine cotaţi în fotbalul European. Pe Chivu am avut ocazia să-l întâlnesc. Este un om de nota zece, şi ca jucător şi ca om. Dacă nu ar fi Mutu şi Chivu, cine ar fi în naţionala României?
"Naţionala e visul meu"
Te pregăteşti intens de nationala?
Cred că pentru orice jucător este un vis să ajungă la nationala ţării sale. Întâi mă pregătesc pentru mine şi pentru echipa la care evoluez acum. Dacă voi avea ocazia să ajung şi acolo, va fi un vis devenit realitate.
Unde s-a pierdut calificarea?
Nu ştiu exact unde, iar asta este treaba antrenorilor, nu a mea. Poate din cauza punctelor pierdute cu Letonia şi Austria. Puteam mai mult , sunt singur că se putea, chiar dacă este o grupă foarte dificilă, însă nu trebuia făcut niciun pas greşit cu celelalte echipe mai slab cotate ca noi.
Ce-ţi lipseşte momentan pentru a ajunge la naţională?
Experienţa, care se acumulează cu timpul. La 19 ani e greu să ajungi să faci parte dintr-un lot de naţională, mai ales pentru un portar. Poate este greu şi pentru ei să ne urmărească pentru că suntem departe de Romania şi suntem mai multi, dar cred că va veni momentul când vom avea ocazia să arătăm de ce suntem în stare.
Aştepţi o convocare cel puţin la naţionala de tineret în scurt timp?
Ţin telefonul deschis pentru Răzvan Lucescu sau Emil Săndoi şi dacă va suna, voi fi onorat să îmbrac tricoul nationalei.
"Victoria în meciul cu România şi calificarea la CM au devenit o obsesie!"
Presa sârbă crede că victoria echipei naţionale a Serbiei în meciul de sâmbătă cu România şi calificarea la Cupa Mondială din 2010 au devenit deja o obsesie pentru sârbi, jurnaliştii din această ţară fiind convinşi de un succes al elevilor pregătiţi de Radomir Antici.
"Victoria în meciul cu România şi calificarea la CM au devenit o obsesie. Toată lumea aşteaptă un triumf al jucătorilor lui Antici. De miercuri, Nikola Zigici se antrenează la intensitate maximă şi e apt de joc", a scris publicaţia Vecernje Novosti, care a titrat "Pas decisiv către Mondiale".
"Vulturii, gata să zboare în Africa", a titrat, vineri, cotidianul 24 Sata, anticipând confruntarea dintre Serbia şi România în preliminariile CM 2010, "vulturii" fiind porecla componenţilor naţionalei sârbe.
"Echipa Serbiei ţine strâns în propriile mâini soarta calificării, chiar şi în cazul unui rezultat nedorit cu România, totul se poate remedia în Lituania. Sâmbătă, reprezentativa Serbiei poate deveni a 12-a echipă care obţine pe Maracana calificarea la un turneu final al Cupei Mondiale", a notat 24 Sata.
Meciul se va disputa cu casa închisă, în tribune urmând să fie 48.406 spectatori.
Publicaţia Alo scrie că "atmosfera în tabăra Serbiei este fantastică": "A mai rămas puţin timp până la istoricul meci cu România".
"Mutu şi gheaţa au ajuns la Belgrad", a titrat Blic. "Accidentarea lui Mutu îngrijorează, dar medicul naţionalei României dă asigurări că acesta va juca. Unicul tratament la unghia la care a fost lovit este punga cu gheaţă", a scris ziarul din Belgrad.
Căpitanul Serbiei, Dejan Stankovici, este precaut când vine vorba de Mutu. "Trebuie să-i acordăm o atenţie specială, este un jucător care poate decide un meci. Îmi pare bine pentru el că a revenit după accidentări şi că şi-a rezolvat întrucâtva celelalte probleme, dar pe teren vom încerca să-l neutralizăm", a spus el pentru Blic.
Cotidianul Danas a precizat că "România nu mai are şanse de calificare, dar va juca împotriva Serbiei şi Insulelor Feroe pentru prestigiu şi pentru a crea o atmosferă bună la lot în vederea următoarelor acţiuni".
Partida Serbia - România, din grupa a 7-a a preliminariilor Cupei Mondiale din 2010, se va disputa sâmbătă, la Belgrad, de la ora 21.30.
Antic: "Jucătorii vor da totul pentru a învinge România, iar fanii se vor comporta admirabil!"
Selecţionerul Serbiei, Radomir Antici, a afirmat, pentru postul sârb de televiziune RTS, că echipa sa poate învinge naţionala României, în preliminariile CM 2010, şi s-a declarat convins că fanii sârbi se vor comporta "admirabil" la partida de sâmbătă.
"La astfel de meciuri importante, cum e cel cu România, trebuie să apară ceva deosebit, neobişnuit. Sclipirile individuale pot fi decisive, dar având la bază un joc colectiv. Nu trebuie să ne fie teamă, trebuie să găsim o cale de a elibera energia şi de a trage foloase din asta. Fiecare jucător trebuie să fie motivat. E adevărat că fiecare poate găsi o cale individuală, dar dacă vom câştiga, va fi o victorie colectivă. Nu trebuie să privim atmosfera din tribune ca pe ceva care ne distrage. Fiţi siguri că jucătorii vor da totul, vor face extra efort pentru a învinge", a spus Antic, informează Mediafax.
Tehnicianul sârb a precizat că este optimist şi crede în victoria echipei sale. "Am încredere în jucători, sunt sigur că nu vor dezamăgi. Sunt pregătiţi pentru acest joc, dorinţa noastră este să obţinem un succes mare pe un stadion arhiplin. Sunt sigur că fanii vor trimite lumii o imagine adevărată a Serbiei, că se vor comporta admirabil", a comentat selecţionerul Serbiei.
Partida Serbia - România, din grupa a 7-a a preliminariilor Cupei Mondiale din 2010, se va disputa sâmbătă, la Belgrad, de la ora 21.30.
Antic: "Românii sunt periculoşi pe contraatac"
Antrenorul sârbilor, Radomir Antic, vrea neapărat ca Serbia să câştige meciul cu România, pentru ca ultimul joc, cel din Lituania, să fie pentru echipa sa un antrenament înaintea turneului final.
"Noi nu ne mulţumim cu egalul, întotdeauna ne propunem să câştigăm, oricât ar fi de bun adversarul, mai ales acum, când suntem atât de aproape de calificarea la Mondiale. Avem mult respect pentru naţionala României. Acum, după ce şi-au schimbat antrenorul, au o echipă mai compactă şi cred că vom avea un meci foarte greu", a declarat Antic, care nu uită că tricolorii au plecat neînvinşi din Franţa în urmă cu o lună.
"Pentru România e mult mai uşor să joace în deplasare decât acasă, pentru că au jucători potriviţi pentru contraatac. În plus, revenirea lui Mutu este un atu pentru ea", a afirmat Antic.
"Simt că îi batem!"
Tiberiu Ghioane spune că sârbii îi sunt simpatici, dar că la Belgrad va fi război, pentru că vecinii nu înţeleg fotbalul decât dăruindu-i-se total. Cu toate acestea, mijlocaşul lui Dinamo Kiev e convins că vom învinge pe "Maracana".
Tibi, sârbii le sunt de obicei simpatici românilor. Tu cum îi percepi?
Sunt foarte tari! Şi ca popor, şi ca fotbalişti. Îmi plac foarte mult. Am avut şi am colegi sârbi la Dinamo Kiev. Dau totul când joacă fotbal. Sunt foarte răi şi foarte ambiţioşi, iar mie aşa îmi place să fie un fotbalist.
Da, dar asta înseamnă că vom avea parte de un meci foarte greu la Belgrad. Nu te sperie?
Deloc. Din contră, îmi place că va fi luptă mare. Şi o să câştigăm. Sunt foarte convins de asta. Şi eu, şi băieţii suntem foarte montaţi, chiar dacă nu mai are miză pentru noi.
Cu ce gânduri te-ai întors la naţională sub comanda Răzvan Lucescu? Îţi propui să rămâi tricolor până te retragi?
Nu. Eu nu trag de nimeni să mă convoace şi nici nu e jale dacă nu voi mai veni la naţională. Voi juca atât timp cât e nevoie de mine. Nici în perioada în care am lipsit de la lot nu îmi făceam probleme. Dacă se vrea, vin, dacă nu, nu!
Cum e cu Mutu la lot?
E foarte bine că îl avem printre noi. Este un fotbalist foarte bun. În rest, e unul dintre noi. Un coleg şi un prieten.
Cu Apostol cum te înţelegi în centrul liniei mediane?
Nesperat de bine. Mă bucur că am reuşit să facem asta în scurt timp, pentru că nu mai jucasem împreună şi era de aşteptat să nu arătăm omogenitate.
Deci, batem la Belgrad?
Absolut! Veţi vedea.