RomanianSoccer Forum

Versiunea integrală: Stiri despre arbitrajul romanesc si nu numai
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Avram: "Romania nu se poate izola de Europa din punctul de vedere al arbitrajului"

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, considera ca revenirea la arbitrii autohtoni in Romania este o masura normala, prin care tara noastra intra in randul celorlalte state europene.

Avram a declarat, in exclusivitate pentru Sport Total FM, ca fotbalul si arbitrajul sunt inseparabile si ca trebuie, deci, sa mearga cap la cap. Seful arbitrajului romanesc este de parere ca rezultatele muncii sale se vor vedea in aproximativ cinci ani.

"Ordinea de zi a fost un punct facut prin demersul meu, in sensul ca am prezentat o informare legata de vizita in Romania a unui reprezentant UEFA din Germania. Pe data de 22 si 23, pe baza unui chestionar, a trebuit sa raspund si sa motivez fiecare raspuns al meu cu documente legate de indeplinirea conditiilor minime legate de formarea si organizarea arbitrilor si observatorilor de arbitri din Romania. Am incercat sa explic membrilor Comitetului Executiv ca arbitrajul din Romania nu se poate izola. Suntem in Uniunea Europeana si marea majoritate a tarilor au semnat aceasta conventie. Noi am incercat pe cat posibil sa facam Comitetul Executiv sa inteleaga ca asa cum toate tarile au aderat, asa si noi trebuie sa avem un sprijin in tot ceea ce inseamna formarea si organizarea arbitrilor si observatorilor de arbitri. In ceea ce priveste conducatorii cluburilor, cred ca vor intelege ca fotbalul nu poate face abstractie de arbitraj si aceste doua elemente trebuie sa mearga cap la cap. Dupa patru-cinci ani se pot vedea roadele muncii. Nu se poate face nimic batand din palme. Stiu ca presedintii de cluburi vor performanta. Noi va trebui sa aducem lectori si de la FIFA si de la UEFA pentru a ne instrui mai bine in vederea acestor norme de organizare si coordonare", a declarat Vasile Avram, in cadrul emisiunii "Comitetul de urgenta".

"Mai sunt fosti arbitri care fac comentarii si analize pertinente. Dupa parerea mea sunt de acord sa comentam si chiar sa si criticam acolo unde trebuie criticat. Dar e o diferenta mare intre a analiza, a face comentarii si a aface atacuri la adresa conducerii CCA sau a mea personal. Imi pare foarte rau ca tocmai arbitrii care atunci cand erau inregistrati ca arbitri si dupa aceea ca observatori nu mai tin cont de lucrurile acestea. E pacat", a mai spus presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.
CCA a schimbat arbitrii la partidele Pandurii-Bistriţa, Internaţional-Craiova şi Ceahlăul-Vaslui

Comisia Centrală a Arbitrilor a schimbat brigăzile la trei meciuri din etapa a 13-a, în urma incapacităţii unor brigăzi din străinătate de a oficia meciul Ceahlăul Piatra Neamţ-FC Vaslui, dar şi pentru că Istvan Kovacs, cel care fusese delegat mai apoi, a fost recuzat de ambele grupări.

Vineri, 6 noiembrie:

PANDURII TÂRGU JIU - GLORIA BISTRIŢA, ora 16:00

Arbitri: Paul Unimătan - Cătălin Savu, Liviu Ciubotariu

Observatori: Nicolae Rainea, Gheorghe Nedelescu

Iniţial, meciul trebuia să fie arbitrat de o brigadă formată din Alexandru Deaconu la centru, Liviu Ciubotariu şi Cătălin Savu asistenţi.

INTERNAŢIONAL CURTEA DE ARGEŞ - UNIVERSITATEA CRAIOVA, ora 20:30

Arbitri: Alexandru Deaconu - Dorin Mudura, Vasile Marinescu

Observatori: Ion Mureşan, Octavian Goga

La partida dintre Internaţional Curtea de Argeş şi Universitatea Craiova fusese delegat Alexandru Tudor, care urma să fie ajutat de asistenţii Dorin Mudura şi Vasile Marinescu.

Sâmbătă, 7 noiembrie:

GAZ METAN MEDIAŞ - POLITEHNICA IAŞI, ora 15:00

Arbitri: Sebastian Colţescu - Zoltan Szekely, Sebastian Gheorghe

Observatori: Silviu Veronel, Cornel Cacoveanu

CEAHLĂUL PIATRA NEAMŢ - FC VASLUI, ora 19:00

Arbitri: Alexandru Tudor - Gero Szabo, Mircea Orbuleţ

Observatori: Grigore Macavei, Victor Ciocan

La partida dintre Ceahlăul Piatra Neamţ şi FC Vaslui fusese delegat să oficieze Istvan Kovacs, împreună cu asistenţii Gero Szabo, Mircea Orbuleţ, dar membrii CCA au uitat că arbitrul de centru fusese recuzat de oficialii ambelor echipe.

De asemenea, delegarea iniţială a lui Istvan Kovacs a fost făcută în momentul în care cererea ambelor echipe de a fi arbitrate de o brigadă străină nu a primit niciun răspuns de la federaţiile de fotbal contactate.

FC BRAŞOV - UNIREA URZICENI, ora 21:15

Arbitri: Teodor Crăciunescu - Cristian Nica, Eduard Crângaşu

Observatori: Mircea Salomir, Rodion Cămătaru

Arbitrii delegaţi la partidele de duminică şi luni, din cadrul etapei a 13-a, vor fi anunţaţi zilele viitoare.
Arbitrii şi observatorii partidelor de duminică şi luni din etapa a 13-a

Arbitrul Ovidiu Haţegan va oficia la centru la derby-ul Dinamo-Rapid, din etapa a 13-a a Ligii I, informează, vineri, Comisia Centrală a Arbitrilor.

Duminică, 8 noiembrie

OŢELUL GALAŢI - FC TIMIŞOARA, ora 14:00

Arbitri: Radu Petrescu - Ionel Popa, Iulian Radu

Observatori: George Ionescu, Alexandru Popescu

CFR CLUJ - ASTRA PLOIEŞTI, ora 18:00

Arbitri: Robert Dumitru - Octavian Şovre, Florin Ungureanu

Observatori: Cornel Sorescu, Alexandru Boc

DINAMO - RAPID, ora 20:00

Arbitri: Ovidiu Haţegan - Adrian Vidan, Adrian Ghinguleac

Observatori: Dan Dragoş Crăciun, Ion Turculeanu

Luni, 9 noiembrie

STEAUA - UNIREA ALBA IULIA, ora 20:30

Arbitri: Victor Berbecaru - Micloş Nagy, Iulian Szekely

Observatori: Tudor Constantinescu, Iosif Urs
Centralul Ovidiu Haţegan susţine că nu a comis greşeli capitale în derby-ul Dinamo-Rapid

Arbitrul partidei Dinamo-Rapid, Ovidiu Haţegan, a declarat, luni, că după părerea sa a condus fără greşeli decisive derby-ul din Ştefan cel Mare şi consideră că a luat deciziile corecte în cele două faze de 11 metri incriminate de oficialii dinamovişti.

"Există contact între Marius Constantin şi Torje, însă dinamovistul şi-a prelungit mingea prea mult şi a văzut că nu mai poate ajunge la ea. Nu pot acorda 11 metri după un asemenea contact. Torje nu mi-a solicitat lovitură de pedeapsă, el a cerut doar intervenţia medicului. Am făcut greşeli foarte mici în acest meci. Nu este nicio presiune pentru mine să arbitrez pe Dinamo. Trebuie urmărită prestaţia mea pe toată durata meciului, nu doar după unele faze neclare. Trebuie să-i înţelegem şi pe cei de la Dinamo, pentru că au pierdut puncte în acest sezon pe greşeli de arbitraj", a spus Haţegan la GSPTV.

Centralul a comentat şi faza din prelungirile partidei, la un presupus henţ în careu al lui Iensci: "La faza din finalul meciului am fluierat fault în atac la Andrei Cristea asupra lui Costin Lazăr. Faza era oprită în momentul în care atacantul a lovit mingea cu capul. Chiar dacă nu era fault în atac, distanţa dintre Andrei şi Iencsi era prea mică să poţi să dai 11 metri", a conchis Haţegan.

În minutul 68, Torje a pătruns în careu şi a driblat mai mulţi rapidişti, după care a căzut, cerând penalty, însă arbitrul a lăsat jocul să continue. Mijlocaşul dinamovist a cerut imediat schimbarea, acuzând probleme la coapsa stângă, şi a fost înlocuit cu Boştină. La ultima fază a partidei, gazdele au cerut din nou penalty când, la o lovitură de cap al lui Andrei Cristea, mingea a fost oprită cu mâna din faţa liniei porţii de Iencsi.
Avram: "Conducatorii de cluburi ma vor ataca, atat timp cat nu vor putea sa ma conduca"

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, sustine ca atacurile lansate la adresa lui de catre conducatorii de cluburi sunt cauzate de faptul ca acestia nu il pot corupe.

Seful arbitrajului romanesc a declarat, in exclusivitate pentru Sport Total FM, ca nu vrea sa le dea ocazia sa ajunga la el cu astfel de proceduri, pentru ca el nu vrea sa se intoarca in trecut si sa plateasca pentru ce au platit si altii.

"E destul de greu sa faci o descriere de ansamblu a arbitrajului romanesc. Dupa parerea mea, arbitrajul romanesc este intr-o noua forma de organizare, de formare, pe toate nivelurile, incepand cu arbitrii de la Liga a patra. Arbitrii din Romania incearca pe cat posibil sa faca factorii de raspundere sa aiba incredere si sa ii sprijine pe un nou drum, acela al impartialitatii, al echidistantei si al corectitudinii. Si pe plan international se intampla greseli. Pot sa dau un exemplu: meciul dintre Manchester si Chelsea, unde s-a facut o greseala care a influentat rezultatul. Acolo s-a luat doar act si s-a inteles ca in fotbal pot exista si erori de arbitraj, mai mari sau mai mici. Stau si ma intreb ce l-a facut pe acel arbitru sa nu semnalizeze sau sa nu sanctioneze tehnic sau disciplinar o anumita abatere de la regulament. Trebuie sa intelegem ca e posibil sa gresesti din neatentie, din lipsa de valoare sau chiar si din oboseala. Eu nu sutn adeptul masurilor drastice. Pe primul loc e dialogul, discutia, ca sa poti sa intelegi de ce s-a intamplat ce s-a intamplat. Pe conducatorii de cluburi nu ii intereseaza, ei vor numai ca echipa lor sa castige, indiferent cum. Ei nu vor sa acorde timp. Eu stiu ca arbitrajul nu se face batand din palme. Trebuie sa ai timp sa il cresti, sa il educi, sa il arunci in lupta pe un grad de dificultate din ce in ce mai mare. La noi suspiciunea pleaca de la conducatori. Ei se suspecteaza unul pe altul. Au fost cazuri de mita, dar acest fenomen pleaca de undeva, iar cei care dau mita sunt conducatorii de cluburi. Eu nu cred ca un arbitru se duce si cere mita. La noi, in Romania, se acuza arbitrii, dar nu sunt ei arestati, ci conducatori de cluburi sau conducatori de arbitri. Eu sunt atacat in ultimul timp. Atat timp cat nu vor putea sa ma conduca si ma corupa, ma vor ataca. Eu pot sa ii asigur ca acest lucru nu se va intampla. Nu putem sa ne intoarcem in trecut, pentru ca am plati si eu nu vreau sa platesc", a declarat Vasile Avram, in cadrul emisiunii "Suporter de serviciu".
Avram: "Îi rog pe toţi arbitrii din România să uite trecutul, să iasă din noroi şi să se spele"

Preşedintele CCA, Vasile Avram, a declarat, sâmbătă, cu ocazia întâlnirii cu germanul Wilfried Heitmann, instructor responsabil cu semnarea Convenţiei UEFA, că arbitrii români trebuie să aibă o nouă atitudine pe viitor şi să nu mai aibă niciun fel de lăgătură cu conducătorii din fotbalul românesc.

"Îi rog pe toţi arbitrii să uite trecutul. Ne acuză conducătorii de cluburi că suntem în noroi. Haide să ieşim din noroi şi să ne spălăm. Problema nu e la noi, arbitrii, ci la conducătorii de cluburi. În trecut, oficialii cluburilor au făcut unele lucruri şi acum nu le mai pot face. Faptul că nu mai pot ajunge la noi, la butoane, va reprezenta un mare succes. Mai sunt oficiali ai cluburilor care mai fac presiuni pe arbitri, pe membrii Comisiei Centrale, dar trebuie să le atragem atenţia că nu au voie să ia legătura cu noi", a spus Avram.

Oficialul FRF le cere arbitrilor români să aibă încredere în el şi afirmă că nu va ceda în faţa presiunilor oficialilor echipelor din fotbal: "Am venit într-o situaţie critică în arbitrajul românesc, însă trebuie să mergem mai departe. Arbitrii să aibă încredere în mine. Sunt eu mic de înălţime, dar sunt puternic. Nu o să cedez în faţa patronilor din fotbal, pentru că nu trebuie să ne mai întoarcem în trecut. Eu ştiu că greşelile arbitrilor nu sunt voite, nu vrea să cred că este vorba de altceva. Vă cer doar să fiţi echidistanţi, egali, să aplicaţi strict regulamentul, să conduceţi pe teren două culori, indiferent care sunt acestea".

Avram le atrage atenţia arbitrilor care încă nu au înţeles mesajul său: "Mai sunt câţiva, foarte puţini, care se complică prin prestaţiile de pe teren. Arbitrajul nu este greu, este vorba doar de deciziile care se iau în teren. Unii îşi complică viaţa, complică viaţa colegilor, a Comisiei, a mea şi a FRF. Simt că unii încă mai sunt ancoraţi în trecut".

Instructorul UEFA, Wilfried Heitmann, a declarat că este foarte satisfăcut de evoluţia arbitrajului românesc de când la şefia CCA a ajuns Vasile Avram: "Sunt foarte impresionat de munca preşedintelui CCA şi de activitatea arbitrilor români din ultimul timp. Ţara voastră a avut mereu arbitri de valoare. Sunteţi pe calea cea bună. Convenţia UEFA, pentru care sunt aici, este o campanie de promovare, educare, cultură şi calitate în domeniul arbitrilor. Arbitrajul nu trebuie să fie influenţat de Guvern, de LPF, de cluburi sau de bani, de niciun fel. România nu poate deveni un membru a Convenţiei UEFA fără decizia de acum o lună, cea cu interzicerea de arbitri srăini în Liga I".

În acceaşi idee, Cristi Balaj, prezent în sală, l-a întrebat pe instructorul UEFA dacă această Convenţie va interzice conducătorilor din fotbalul românesc să jignească arbitrii, iar oficialul german a declarat: "Va fi un nou mod de a face educaţie. Respect, educaţie, calitate şi calificare, astea sunt cerinţele Convenţiei. În Germania nu avem de a face cu astfel de lucruri. Dacă un oficial se ia de un arbitru, acesta este pedepsit de Comisia de Disciplină. Trebuie să avem cultura de a vorbi cu oamenii. Voi, arbitrii, nu trebuie să uitaţi că sunteţi răspunzător pentru cele 90 de minute ale meciului. Dacă veţi da lucruri negative, veţi primi lucruri negative. Vă sfătuiesc să staţi cu gura închisă dacă veţi primi mesaje negative".

Oficialul UEFA a vorbit şi despre posibilele "intervenţii" ale conducătorilor din fotbal la adresa arbitrilor din Liga I: "Nu se pune niciodată problema banilor, aici e vorba doar de educaţie şi cultură. În 16 ani de carieră, niciodată nu a încercat nimeni să mă influenţeze. În Germania am avut doi arbitri care au primit bani, a fost ca un cutremur pentru mine. Mediul arbitrilor trebuie să fie curat, doar atunci poţi să-i conduci. În Germania nu există arbitri profesionişti, fiecare are un job. Dacă se accidentează pe teren ce mai face? La noi, un arbitru central primeşte 4.000 de euro la prima ligă, 2.000 de euro pentru liga a doua şi 1.000 de euro pentru eşalonul al treilea".

La Casa Fotbalului a avut loc, sâmbătă, o întrunire la care a participat preşedintele CCA Vasile Avram, şi instructorul UEFA, Wilfried Heitmann, responsabil din partea forului fotbalistic european cu semnarea Convenţiei de Arbitraj. În sală au luat loc atât arbitrii centrali şi asistenţi din Liga, dar şi obsevatorii de arbitri din primul eşalon.
Vasile Avram: "Trebuie sa ne aliniem si sa avem relatii in spiritul recomandarilor FIFA si UEFA"

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, s-a aratat multumit de intalnirea avuta cu arbitrii si observatorii din Liga I, precum si de rezultatele testelor fizice.

"Am avut o intalnire pe care o facem lunar, cu o testare gen antrenament fizic, apoi o testare teoretica, dar si analiza ultimelor patru-cinci etape. Din punct de vedere fizic s-au prezentat foarte bine, teoretic nu am corectat deocamdata testele, fiind vorba de circa 100 de persoane, intrucat si observatorii au dat acest test. Am avut cateva exceptii de arbitri care nu s-au prezentat pe caz de boala: Dumitrescu Eduart si Georgian Ionescu. Domnul Ioan Igna a mai prezentat si modul in care trebuie completat un raport de catre observatorii de arbitri din Liga I, iar apoi a vorbit instructorul UEFA Wilfried Heitman", a declarat Vasile Avram pentru Sport Total FM.

Seful arbitrilor din Romania s-a aratat multumit de cooperarea celor din Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal, cei care au aprobat renuntarea la arbitri straini pentru meciurile din Liga I: "UEFA considera ca atat timp cat in Romania se aduceau arbitri straini, insemna ca CCA sa nu fie independenta. Din punctul lor de vedere, orice structura nationala de arbitraj sa fie total independenta fata de oricine, iar in momentul in care exista aceasta imixtiune rezulta ca nu era asa. Eu am fost surprins pozitiv ca toti membri Comitetului Executiv au inteles care este directia si ca nu se poate sa avem un fotbal performant, daca arbitrajul este de proasta calitate si invers. Ma bucur ca membri Comitetului Executiv au inteles ca nu ne putem izola. Vrem, nu vrem trebuie sa ne aliniem si sa avem relatii in spiritul recomandarilor FIFA si UEFA."

Vasile Avram a dezvaluit si faptul ca arbitrii romani Alexandru Tudor si Cristi Balaj au fost anuntai ca vor conduce partide in Europa League: "Pe 3 si 4 decembrie vor conduce jocuri in Europa League Cristi Balaj - caruia nu i s-a anuntat, deocamdata, meciul si Alexandru Tudor la Salzburg - Lazio."
Alexandru Tudor a fost delegat la Salzburg-Lazio, iar Balaj la Fulham-ŢSKA Sofia

Centralul Alexandru Tudor a fost delegat la meciul Salzburg-Lazio, în timp ce Cristian Balaj va conduce Fulham-ŢSKA Sofia, ambele din etapa a 5-a a grupelor Ligii Europa, au declarat, surse din CCA.

Tudor va fi ajutat la cele două tuşe de Cristian Nica şi Aurel Oniţa, iar în spatele porţilor, asistenţi adiţionali vor fi Ovidiu Haţegan şi Marius Avram. Rezerva acestora va fi Radu Petrescu. Partida Salzburg-Lazio din etapa a 5-a a Grupei G se va disputa pe 2 decembrie, de la ora 20:00.

Cel de-al doilea arbitru român delegat în Liga Europa, Cristian Balaj, va conduce jocul Fulham-ŢSKA Sofia, programat pe 3 decembrie, de la ora, 22:05, în etapa a 5-a a Grupei E. La cele două linii vor fi Adrian Vidan şi Zoltan Szekely, în timp ce asistenţi adiţionali vor fi Augustus Constantin şi Istvan Kovacs. Rezerva este Mugurel Drăgănescu.
Dumitru Dragomir: "Multi arbitri din Romania nu au valoare"

Presedintele Ligii, Dumitru Dragomir, il considera pe seful Comisiei Centrale a Arbitrilor nevinovat in ceea ce priveste situatia arbitrajului romanesc. Acesta subliniaza faptul ca erorile savarsite de cavalerii fluierului s-au indreptat numai impotriva anumitor echipe.

"L-am invitat si pe Vasile Avram la aceasta Adunare Generala, dar le-am spus presedintilor de cluburi sa nu se ia de el, pentru ca nu exista pe ordinea de zi o discutie referitoare la arbitraj. Pana la urma s-a convenit ca Vasile Avram nu are nicio vina, el a gasit arbitrii formati de altii, nici macar nu i-a delegat el, ci o comisie. Ani de zile arbitrajul romanesc n-a mai fost platit, numai de vreo trei ani de cand am marit baremurile exista o emulatie ca tinerii sa-si doreasca sa devina arbitri. Multi cavaleri ai fluierului de la noi n-au valoare, iar altii au fost fortati, avand pile. Avram a venit intr-o perioada grea, arbitrajele au avut greseli pentru aceleasi echipe si de-aici a venit necazul. Unii conducatori m-au acuzat ca spun doar de Dinamo, dar eu am fost supervizor la acele partide in care arbitrii au gresit", a declarat Dumitru Dragomir pentru Sport Total FM.

Referitor la viitorul contract privind drepturile de televizare ale partidelor din Liga I, presedintele LPF a precizat: "O sa mai vina bani, usor-usor, pentru ca muncim pe mai multe fronturi. Din 2011 au drept de preemptiune cei care detin drepturile in prezent, iar daca nu vor castiga tot ei atunci vom face un alt contract. Daca am pastra contractul acesta am fi eroi nationali. Dupa cum simt, criza asta nu va trece la noi in urmatorii 2-3 ani."
Ion Craciunescu: "Nu mi s-a cerut niciodata sa ajut Steaua sau Dinamo"

Ion Craciunescu a comentat spusele lui Mircea Lucescu, cel care declarase ca Steaua a furat nu mai putin de patru titluri rivalei Dinamo la sfasitul anilor '80. Fostul arbitru este de parere ca formatia din soseaua Stefan cel Mare nu a reusit sa obtina mai mult in acei ani din cauza faptului ca ii lipseau doi jucatori cu experienta si calitate, multi dintre fotbalistii de la Dinamo fiind foarte tineri.

Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca niciunul dintre conducatorii celor doua formatii nu i-au cerut vreodata sa avantajeze una dintre echipe intr-un meci din campionat: "Dupa parere mea, Lucescu este un antrenor care a reusit multe lucruri. Anii '85-'90 au fost cei mai prolifici ani din fotbalul romanesc, iar in acei ani Steaua a reusit sa ia Cupa Campionilor, Supercupa Europei plus inca o finala cu Milan, iar Dinamo a ajuns in semifinale. Dinamo n-a reusit mai mult pentru ca ii lipseau doi jucatori de valoare. In perioada aceea atat Steaua cat si Dinamo aveau doi conducatori de exceptie. Eu, personal, n-am fost chemat de niciunul dintre cluburi sa-i ajut. Probabil eu am fost in gruparea aceea, cu Porumboiu si altii, care nu acceptam nimic de genul acesta", a declarat Ion Craciunescu pentru Sport Total FM.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
URL de referinţă