RomanianSoccer Forum

Versiunea integrală: Stiri despre arbitrajul romanesc si nu numai
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Avram: "Le cer oficialilor respect, încredere şi răbdare pentru a avea arbitraje de calitate"

Preşedintele CCA, Vasile Avram, a declarat, luni, după Adunarea Generală a LPF, că nu este de acord cu aducerea de brigăzi străine la meciurile din Liga I, deoarece fotbalul românesc trebuie să-şi promoveze propriii arbitri.

"Au fost conducători care au vrut arbitri străini şi în retur, dar cred că nu se va schimba ceva, deoarece membrii Comitetului Executiv au înţeles ce vrem noi să facem. Nu am fost, nu sunt şi nici nu voi fi de acord cu aducerea de brigăzi străine. Există o hotărăre a Comitetului Executiv în acest sens şi, în plus, trebuie ţinut cont şi de recomandările FIFA şi UEFA. Le-am cerut conducătorilor respect, încredere şi puţină toleranţă, pentru că altfel nu vom avea arbitraje de calitate. Pentru noul an, în ceea ce îi priveşte pe arbitrii români, îmi doresc ca prestaţiile lor să crească în valoare şi le mai spun că trebuie să eliminăm toate suspiciunile", a afirmat Avram.

Directorul general al Oţelului Galaţi, Marius Stan, a declarat că nu doreşte arbitri străini la meciurile echipei sale decât în situaţia în care adversarii vor plăti baremul acestora: "Noi nu vrem arbitri străini, decât dacă plăteşte echipa cu care jucăm. Nu avem bani, aşa că ne mulţumim cu ai noştri, buni sau răi cum sunt ei. Este o minune că am supravieţuit în acest an, dar în momentul ăsta suntem într-o situaţie rezonabilă. Oricum, acesta este cel mai greu an de când sunt eu în fotbal".

Preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală, consideră că meciurile din retur ar trebui să fie conduse de arbitri români: "E în interesul fotbalului românesc să fie arbitri autohtoni, noi nu suntem în nicio tabără".

Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat după Adunarea Generală a cluburilor, că forul condus de Dragomir va trimite o notă către Comitetul Executiv al FRF prin care va anunţa că mai multe cluburi din Liga I cer arbitri străini şi pentru returul de campionat.

Comitetul Executiv al FRF a decis în urmă cu o lună ca din retur să nu mai fie delegaţi arbitri străini, însă va mai avea loc o discuţie în acest sens şi săptămâna viitoare, atunci când este programată o nouă şedinţă.
Asistenţii Demetrescu şi Stănescu au fost reprimiţi în lotul A după cazul "Penescu"

Arbitrii asistenţi Daniel Demetrescu şi Florin Stănescu au fost reprimiţi în lotul A de Comisia Centrală a Arbitrilor după ce şi-au dovedit nevinovăţia în cazul "Penescu" şi vor fi delegaţi din nou la meciuri oficiale începând din returul campionatului.

"Cei doi vor fi reprimiţi în lotul A pentru că au demonstrat că au avut doar calitatea de martori în acest caz şi ne-au adus documente în acest sens. Am decis să îi reprimim. Am discutat şi cu Laurenţiu Danşa, implicat şi el, şi l-am rugat să facă demersurile necesare pentru a rezolva situaţia", a spus preşedintele CCA, Vasile Avram.

Conducătorul CCA a precizat că în cazul în care restul arbitrilor implicaţi în scandalul "Mită pentru arbitri" îşi vor dovedi nevinovăţia, atunci şi aceştia vor reveni în lot, însă în cazul unora, precum Marcel Savaniu, Tiberiu Lajos şi Sorin Corpodean, nu mai e posibil din cauza vârstei înaintate. "Dacă sunt declaraţi nevinovaţi, atunci bineînţeles că vor reveni, dar la unii nu se mai pune problema pentru că au probleme cu vârsta", a explicat Avram.

Acesta a mai spus că încearcă să obţină o vizită la Penitenciarul Colibaşi, pentru a discuta cu fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Constantin, aflat acolo în detenţie. "Vreau să vorbesc cu domnul Constantin, să văd care mai e starea lui, să-i cer nişte recomandări şi sfaturi", a motivat fostul asistent.

Conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor a anunţat la începutul lunii iulie că arbitrii Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean, Laurenţiu Danşa, Lucian Dan, Tiberiu Lajos, Marius Martiş, Marcel Savaniu, Florin Buzărnescu, Sorin Caia, Daniel Demetrescu, Dan Roşu, Florin Stănescu şi Mircea Toderici, ale căror nume au fost implicate în scandalul "Penescu", au fost suspendaţi din activitate până la finalizarea cazului.
Arbitrul finalei Cupei UEFA din 1987, Radu Petrescu, a încetat din viaţă la vârsta de 66 de ani

Fostul arbitru Radu Petrescu, în vârstă de 66 de ani, a încetat din viaţă, marţi, iar la şedinţa CCA de la Casa Fotbalului s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celui care are în palmares o finală a Cupei UEFA.

Radu Petrescu a arbitrat în Liga I peste 12 ani şi a acumulat aproximativ 150 de meciuri, având la activ 4 finale ale Cupei României consecutive între 1985 şi 1988, toate jucate între Steaua şi Dinamo. Arbitrul a fost la centru în finala din 1988, atunci când a anulat un gol al lui Gabi Balint, iar Valentin Ceauşescu a decis să scoată formaţia din Ghencea de pe teren.

Petrescu a mai condus şi o finală a Cupei Balcanice în 1984, dar şi finala Cupei UEFA din anului 1987, în care s-au întâlnit Dundee United şi IFK Goteborg, scor 0-1.

În ultima perioadă, Radu Petrescu a fost observator de arbitri în Liga a III-a, în afară de mandatul lui Aron Huzu la CCA, acesta din urmă promovându-l pe fostul central în eşalonul A de observatori.

Fostul şef al CCA, Aron Huzu, a declarat, că un arbitru de talia lui Radu Petrescu a fost tratat cu dispreţ şi este păcat că oamenii din conducerea FRF nu au ştiut "să profite" de cunoştinţele sale. "Ştiam de dânsul că este bolnav, iar atunci când am fost la comisie, în cadrul unei şedinţe, l-am propus pentru postul de observator la Liga I. După aceea m-a sunat şi mi-a spus că i-am prelungit viaţa cu un an după ce l-am promovat. Însă, după ce am plecat eu a fost retrimis la liga a III-a şi m-a sunat din nou să îmi spună şi plângea la telefon. E păcat de ce s-a întâmplat, e păcat că nu ştim să apreciem oameni de valoare şi nu ştim să ne folosim de cunoştinţele lor. E la îndemâna oricui să aibă o finală de Cupa UEFA în palmares? Nu ştiu ce să mai zic, îmi pare foarte rău", a afirmat Huzu.

Potrivit apropiaţilor, Radu Petrescu suferea de cancer, boală care i-a fost descoperită în urmă cu mai mulţi ani.
Marius Avram a fost desemnat cel mai bun arbitru de centru în 2009

Marius Avram, fiul preşedintelui CCA, Vasile Avram, a fost desemnat, marţi, cel mai bun arbitru central al anului 2009 în România, pe baza voturilor arbitrilor şi observatorilor, cu ocazia unei gale care a avut loc la Casa Fotbalului.

Centralul bucureştean a condus 20 meciuri în 2009, având prestaţii apreciate de oamenii din fotbal, iar luna trecută a fost anunţat că va figura pe lista arbitrilor FIFA de la 1 ianuarie 2010.

Cele mai importante jocuri conduse de fiul preşedintelui CCA sunt CFR Cluj-Unirea Urziceni (1 august), FC Timişoara-Rapid (14 august) şi CFR Cluj-FC Timişoara (25 octombrie).

Pe poziţia secundă în clasamentul CCA se află trei centrali, arădeanul Ovidiu Haţegan, vâlceanul Augustus Constantin şi bucureşteanul Alexandru Deaconu, în timp ce pe locul 3 se află Teodor Crăciunescu, Sebastian Colţescu şi Robert Dumitru.

Cel mai bun arbitru asistent român a fost desemnat constănţeanul Aurel Oniţa (40 de ani), care se află pe lista FIFA din anul 2004, iar în acest an a făcut echipă cu Alexandru Tudor şi Cristian Nica la meciurile internaţionale.

Locul secund este ocupat de trei arbitri, Cristian Nica, Octavian Şovre şi Adrian Vidan, în timp ce pe trei se află Zoltan Szekely, Ionel Popa şi Ioan Onicaş.

În ceea ce priveşte arbitrajul feminin, Cristina Dociorman a ocupat prima poziţie în topul CCA pentru centrali, urmată de Teodora Albon şi Cristina Ionescu-Babadac, iar Monica Rigo a fost desemnată cel mai bun arbitru asistent. Pe locurile 2 şi 3 s-au clasat Carmen Neagu şi Irina Mârţ.
Avram: "Arbitrajul a depasit criza"

Vasile Avram, conducatorul Comisiei Centrale a Arbitrilor, este de parere ca arbitrajul romanesc a depasit criza pe care a traversat-o de-a lungul anului 2009.

Seful arbitrilor a declarat, in exclusivitate pentru Sport Total FM, ca intrevederea avuta cu presedintii de cluburi din Liga I a fost un succes si s-a ajuns la concluzia ca atat "fluierasii", cat si forul care ii coordoneaza, au trecut peste dificultatile intampinate in vara, cand au fost arestati conducatori de echipe, arbitri si chiar si presedintele CCA de la momentul respectiv.

"Am avut o discutie plecat a de la un demers facut de noi, in sensul ca am considerat normal sa avem o intalnire cu presedintii de cluburi din Liga I si o sa incercam sa avem o intrevedere si cu presedintii din ligile inferioare. Am considerat ca e foarte important sa stam fata in fata si noi, cei din Comisia Centrala a Arbitrilor, sa aflam problemele care ii framanta mai mult pe conducatorii de cluburi, legate de arbitraj. Ca elemente iesite din discutii pot spune ca totusi arbitrajul si arbitrii din Romania au depasit criza in care se aflau, au depasit criza legata de aducerea arbitrilor straini si chiar si criza din vara, cand au fost arestati conducatori de cluburi, arbitri si chiar conducatori de arbitri", a declarat Vasiel Avram, in cadrul emisiunii "Comitetul de urgenta".
Avram: "Nu baiatul meu a fost cel mai bun, ci arbitrul Marius Avram"

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, sustine ca Marius Avram nu a fost declarat cel mai bun arbitru al anului 2009 pentru faptul ca este fiul sau, ci pentru ca a obtinut cele mai bune punctaje si a fost in forma in decursul acestui an.

Avram a declarat, in exclusivitate pentru Sport Total FM, Alexandru Tudor si Cristian Balaj, care sunt considerati cei mai buni "centrali" din Romania, nu au avut un an bun, iar greselile comise i-au coborat de pe primele pozitii.

"Nu baiatul meu a luat locul I in clasamentul arbitrilor de pe acest an, ci arbitrul Marius Avram. Am considerat ca trebuie sa eliminam orice forma de suspiciune. Pe langa clasamentul facut lunar si anual de la notele obtinute de la observatorii de arbitri, am coroborat cu votul CCA si am cerut si un punct de vedere tuturor arbitrilor, asistentilor si observatorilor existenti in lotul de elita. Ei se cunosc foarte bine si simt care a fost cel mai in forma. Am vrut sa luam un punct de vedere si din partea conducatorilor de cluburi, insa nu a fost posibil. Cristian Balaj este un arbitru foarte bun si Alexandru Tudor de asemenea. Daca ii luam per total, sunt cei mai buni din top. Ei, insa, nu au avut un an bun. Balaj a arbitrat finala Cupei Romaniei si se stie ce s-a intamplat acolo, apoi a intrat in circuit abia din etapa a opta. Nici Tudor nu a avut prestatia la care ne asteptam de la el si au fost cateva meciuri in care a comis o serie de greseli. Din cauza asta, punctajul lor nu a fost cel mai bun", a declarat Vasile Avram, in cadrul emisiunii "Comitetul de urgenta".
"A fost un an greu pentru arbitrajul romanesc"

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, considera ca anul 2009 a fost unul foarte greu pentru arbitrajul romanesc, din cauza problemelor legate de arestarile din vara.

Seful CCA a declarat, in exclusiviatte pentru Sport Total FM, ca dificultatile au fost depasite, iar in acest moment, arbitrajul este pe un drum ascendent

"Anul 2009 a afost un an extraordinar de greu pentru arbitrajul din Romania. Nu pot sa uit problemele cu arestarea, publicul ostil, faptul ca arbitrii erau expusi. A urmat problema cu aritrii straini, cu demisiile din fruntea CCA si conducerile care s-au perindat. Eu cred ca arbitrajul se afla pe un drum ascendent si per total a fost un an bun", a declarat Vasile Avram, in cadrul emisiunii "Comitetul de urgenta".

"Cred ca e o speculatie ceea ce s-a spus vizavi de voturile pentru aducerea arbitrilor straini in retur. In primul rand nu s-a supus la vot, nu s-a pus niciodata problema sa se supuna la vot vizavi de aducerea arbitrilor straini din retur. Au fost discutii si au fost trei conducatori, cred, care au ridicat problema arbitrailor straini. Ei au spus ca au platit arbitrajele straine din tur si vor ca si competitoarele lor sa plateasca, in retur, arbitrajele. Mi s-a spus ca e bine sa aducem arbitri straini pentru ca cei romani sa se uite la televizor, la meci si sa vada cum se arbitreaza. Ramai masca atunci cand auzi astfel de lucruri. Si am spus si eu ca putem sa ne uitam la Real Madrid cu Barcelona, sau mai stiu eu, Internazionale Milano si sa invete cluburile noastre sa joace fotbal. Problema am spus-o mereu: pleaca de al suspiciunea care exista intre conducatorii de cluburi. Si de aici, avand in vedere ca stiu ce au facut in trecut, apar suspiciunile. Faptul ca nu mai au acces la arbitri si la conducerea arbitrajului i-a facut sa incerce sa ajunga din nou la arbitri, prin aducerea strainilor", a mai spus presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Bogaciu: "Dreptatea va iesi la suprafata"

Arbitrul Aurelian Bogaciu sustine in continuare ca nu este vinovat in dosarul "Mita in fotbal", in care este cercetat alaturi de alti "cavaleri ai fluierului", dar si de Cornel Penescu, patronul echipei FC Arges si de Gheorghe Constantin, ex-presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

"Centralul" a declarat, in exclusivitate pentru Sport Total FM, ca a aflat de la televizor ca este urmarit in acest caz, dar este sigur ca dreptatea va iesi la suprafata si ca va reveni in arbitraj, dupa terminarea anchetei.

"Am venit din strainatate, unde arbitrasem un meci si am primit un telefon din partea CCA, ca am meci marti. Luni, cand imi faceam geanta ca sa plec la meciul de marti, am vazut pe un post tv pe presedintele de atunci, Gheorghe Constantin, ca este audiat de DNA si l-am vazut si pe domnul Penescu si alte persoane. Deja incepusera telefoanele sa sune, erau colegii mei care vazusera si ei imaginile si nimeni nu stia ce s-a intamplat. Nu a trecut o ora si am vazut pe acel post, pe banda de jos, numele unor arbitri despre care se spunea ca sunt implicati si era si numele meu acolo. Pe urma m-am dus la mine la laptop, la meciurile pe care le-am arbitrat eu si m-am uitat ce rezultate au fost, ca sa vad ce mi se poate imputa. M-am uitat la meciuri, la momentele importante ale fiecarui meci care au fost atunci. Primul meci fusese FC Arges- Timisoara 1-1, pe urma meciul cu Craiova, unde imi aduc aminte ca nu am eliminat un jucator al oltenilor si nu i-am avantajat in niciun fel pe argeseni. In al treilea meci am eliminat capitanul echipei in minutul 70 si am acodat penalty pentru adversari in minutul 92, deci nu se poate spune ca i-am avantajat. Am arbitrat foarte greu in ziua de dupa. In viata mea nu am avut probleme cu legea. Dupa o perioada am fost citat si m-am dus sa dau declaratii. Am fost la Realitatea TV, dupa aceea si in momentul acela, am acceptat in ideea ca daca nu stiu sa fi fost implicat in ceva si ca nu am de ce sa nu spun ce am de spus. A venit, apoi, ideea conducerii de atunci a Comisiei Centrale sa opreasca de la delegari toti arbitrii care au fost implicati, pana la finalizarea anchetei. Urmatorul termen e pe 21 ianuarie si sper sa inceapa propriu zis ancheta. Mi-a fost destul de greu in toata aceasta perioada. Dreptatea va iesi la suprafata. Daca eu am luat bani, sa fiu pedepsit. Ma antrenez si acum si chiar am chef de pregatire. De dimineata, dupa ce ma trezesc si dupa ce imi intru in ritm, merg la antrenament, la sala si apoi imi vad de alte treburi. Eu tot sper sa se solutioneze mai repede cazul", a declarat Aurelian Bogaciu, in cadrul emisiunii "Comitetul de urgenta".

"M-am apucat de arbitraj la 14 ani. Jucam fotbal la Rocar, cred si dupa meci, in vestiar a venit o persoana care ne-a intrebat daca ne intereseaza sa facem scoala de arbitri. Am ajuns acasa si am discutat cu tatal meu, care a fost arbitru la Divizia C si a fost doarte incantat. Eu nu am fost foarte entuziasmat, dar am hotarat sa incep. Activitatea mea a inceput bine si a mers pe o panta buna si constanta. In lotul A am promovat in 2006, la 24 de ani si jumatate. In Liga I am debutat pe 16 septembrie 2006, la Farul - Pandurii. La 1 ianuarie 2007 am intrat pe lisat FIFA si am devenit cel mai tanar arbitru de pe aceasta lista. Imediat am mers la un curs international in Cipru impreuna cu Ovidiu Hategan si amandoi am primit calificative foarte bune. In vara anului trecut a urmat finala cupei Romaniei, CFR Cluj - Unirea Urziceni, la Piatra Neamt. E o experienta pe care o doresc tuturor colegilor. Pentru mine si pentru ceilalti membri ai brigazii a fost memorabil", a mai spus arbitrul.

"Ca si arbitru am incercat cat am utut safiu discret, dar e foarte greu in fotbalul romanesc. Ca si arbitru trebuie sa te adaptezi la meci, in functie de datele pe care le ai dinainte si in functie de cum se desfasoara jocul. Dupa fiecare meci, dupa ce ma linistesc, ma uit la inregistrare. Sunt multe elemente care determina pregatirea unui arbitru la un meci. Si factorul psihic e foarte important. Presiuni sunt pe toti arbitrii, din momentul in care primesti delegarea. Intotdeauna ceream DVD-urile si urmaream ultimele 3 jocuri ale echipelor pecare le arbitram. Ma uitam ce se intampla pe banca tehnica, ce jucatori au viteza, care simuleaza sau care protesteaza", a incheiat Bogaciu.
Adevarul este ca arbitrajul romanesc din ultimii ani e plin de "rahat". Nu stiu cand vom iesi din starea asta de mizerie dar cu siguranta nu devreme. Tocmai de aceea nici nu avem niciun arbitru "first class" pe mapamond.
E o combinatie intre lipsa de incredere si pregatire slaba...
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
URL de referinţă