Liga 1
Romanian Soccer  Cauta in Romanian Soccer
Romanian Soccer
Nationala Romaniei
 

FOTBAL INTERNATIONAL

-

UK Anglia:Premier League

-

Clasament Premier League

-

Clasament Championship

-

IT Italia: Serie A

-

Clasament Serie A Italia

-

Clasament Serie B Italia

-

SP Spain:Primera División

-

Clasament Primera Division

-

DE Germania: Bundesliga

-

Clasament Bundesliga

-

Clasament Zweite Bundesliga

-

FR Franta: Ligue 1

-

Clasament Ligue 1

-

PO Portugalia: Liga Sagres

-

Clasament Portugalia

-

OL Olanda: Eredivisie

-

Clasament Olanda

-

BE Belgia: Jupiler League

-

Clasament Belgia

-

TU Turcia: Süper Lig

-

Clasament Turcia

-

GR Grecia:Ethniki Katigoria

-

RU Rusia: Premier League

-

Clasament Rusia

-

UC Ucraina: Vyscha Liga

-

ball America de Sud

-

ball Africa

-

Cupa Africii pe Natiuni

-

ball Asia

-


Echipa națională 09.07.2016 - 01:08

Christoph Daum: In anii '90 nationala Romaniei a fost una dintre cele mai bune din lume

Christoph Daum: In anii '90 nationala Romaniei a fost una dintre cele mai bune din lume
Noul selecționer al echipei naționale, germanul Christoph Daum, a declarat vineri, într-un interviu acordat site-ului oficial al FRF, că fotbalul românesc a influențat timp de un deceniu fotbalul mondial prin mai mulți jucători extraordinari precum Bogdan Stelea, Gheorghe Popescu, Ionuț Lupescu, Dorinel Munteanu, Gheorghe Hagi, Florin Răducioiu, Marius Lăcătuș sau Dan Petrescu.

Daum susține că jucătorii români sunt tehnici și practică un fotbal atractiv. "Cred că există foarte multe caracteristici, în primul rând calitățile tehnice. Sunt jucători care știu să te ia prin surprindere, care practică un fotbal atractiv. Cum spuneam, fotbalul românesc a influențat timp de un deceniu fotbalul mondial și prin mulți jucători extraordinari, indiferent că era vorba de Stelea, de Popescu, de Lupescu sau de Dorinel Munteanu, recordmanul selecțiilor la națională. Apoi Hagi, Răducioiu, Lăcătuș, Dan Petrescu. Toți aceștia au fost jucători de calitate, care au jucat în ligile de top ale Europei și care au adus o imagine pozitivă fotbalului din România", a spus el.

Selecționerul a menționat că are de mult timp contacte cu fotbalul românesc și a povestit cum a încercat să-l transfere pe Marius Lăcătuș la FC Köln în 1990. "A trecut mult timp de la primul meu contact cu fotbalul românesc, dar ne aducem bine aminte, cu toții, de meciul din Cupa Campionilor Europeni dintre Steaua București și Barcelona și de jocul cu AC Milan din 1989. 1986 și 1989 au fost anii în care am cunoscut mai bine fotbalul românesc, apoi, anii '90, în care naționala României a fost una dintre cele mai bune din lume. Desigur, am urmărit toți jucătorii români atunci. Pot să vă spun că, în 1990, la Cupa Mondială, am fost în Italia și am încercat să-l conving pe Lăcătuș să vină să joace la FC Köln, pentru că era la momentul acela jucătorul pe care mi-l doream din naționala României. Dar aveați, desigur, și alți jucători extraordinari, care au influențat timp de un deceniu fotbalul mondial", a afirmat el.

Dintre jucătorii români, Daum regretă faptul că nu l-a putut antrena pe Gheorghe Hagi, despre care a afirmat că a fost un fotbalist "de excepție". "Dacă vorbim despre jucătorii români, atunci este starul mondial Hagi, de la care am învățat multe trucuri, pe care le-am preluat și le-am predat mai departe. Renumita trecere a lui Hagi, când își depășea adversarul spre mijloc dinspre exterior, făcând o fentă spre exterior, iar apoi își trăgea piciorul spre interior, depășind apărătorul. I-am familiarizat și pe jucătorii mei cu acest truc renumit al lui Hagi, dar, desigur, că trebuie să ai abilitatea de a-l face, iar Hagi era născut cu el și, cu toate că era știut de toți, doar el putea să-l aplice cu succes. Aș spune și Dorinel Munteanu, care era un jucător cu spirit de echipă. El se punea întotdeauna în slujba echipei. Pe când Hagi era mai degrabă un lider și un solist, Dorinel Munteanu era un jucător absolut de echipă și un fotbalist de top. Mi-ar fi făcut plăcere să lucrez cu Cristian Chivu, dar nu l-am putut convinge să plece de la Roma. L-aș fi antrenat cu plăcere, cum vă spuneam, pe Lăcătuș, pe Niculescu, și au fost mulți jucători de top. Aproape că l-am adus pe Lupescu de la Leverkusen la Beșiktaș. Am fost în contact cu atât de mulți jucători... Sunt mulți, dar Gheorghe Hagi chiar a fost de excepție", a adăugat Daum.

Meciul România - Argentina (3-2) de la Cupa Mondială din 1994 a rămas în memoria noului selecționer al echipei naționale: "Jocurile extraordinare au fost, desigur, în anii ?90, când România a participat cu regularitate la Campionatele Europene și Mondiale. Îmi amintesc, de exemplu, de meciul împotriva Argentinei, care a fost unul extraordinar și care a fost, de fapt, partida turneului, despre care și astăzi mulți vorbesc cu admirație. Să amintești de un singur meci e greu, din nenumăratele pe care le-am văzut, pentru că există riscul să omit unele dintre ele. Din anii ?90 putem vorbi despre cel puțin 10 partide ale României care fac parte din momentele memorabile ale fotbalului mondial".

În interviu Christoph Daum a afirmat că nu a primit niciodată vreo ofertă de a antrena o echipă de club din România și a adăugat că are câteva reguli pentru jucătorii de la echipa națională. "Cea mai importantă regulă este 'tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat'. Și cred că, dacă această regulă este aplicată, atunci se lucrează corect. A doua regulă ar putea să sune așa: 'Nu întreba ce poate face echipa ta pentru tine, ci întreabă-te ce poți face tu pentru echipă', ceea ce înseamnă că trebuie să reușim să transformăm calitățile individuale în calități de echipă. Iar apoi aș mai spune: 'Orice s-ar întâmpla, nu renunța niciodată'. Exprimat în engleză ar fi: 'Niciodată, sub nicio formă, nu renunța, treci peste, ocolește, treci prin, dar niciodată nu renunța'. Sunt câteva afirmații-cheie, care au contat totdeauna pentru mine, pentru viața mea, pentru echipele mele, pentru jucătorii mei și care au condus la succes atât pe teren, cât și în afara lui", a precizat Daum.

Pus să aleagă între Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, antrenorul german a răspuns: "Amândoi. De ce să mă decid pentru unul dintre ei acum?! Dacă aș avea posibilitatea, i-aș lua pe amândoi, pentru că au calități diferite. Cristiano Ronaldo e mai degrabă un jucător de profunzime, care știe foarte bine să lovească mingea cu capul, iar Messi mai degrabă driblerul, care joacă în jurul unui asemenea vârf. Deci, dacă aș putea, amândoi. Dacă aș avea o echipă care împinge adversarul cât mai departe și care își face jocul în jurul careului de 16 metri, atunci l-aș alege pe Messi. Dacă ar trebui să joc mai mult la mijlocul terenului, atunci mizez mai degrabă pe Cristiano Ronaldo, datorită forței lui de joc, iar la jocuri strânse sunt decisive fazele clasice de gol. Datorită abilității sale de lovire a mingii cu capul, l-aș alege din nou pe Cristiano Ronaldo, deci un mic avantaj pentru Ronaldo. Dar amândoi sunt jucători de clasă mondială".

Selecționerul susține că fotbalul este viața sa. "Nu ajung câteva cuvinte să-i descrii toate fațetele acestei persoane și, în primul rând, e vorba ca fiecare să recunoască în el pe cineva care trăiește 24 de ore pentru fotbal. Mi-a spus odată un jurnalist: nu merge să trăiți 24 de ore pentru fotbal, pentru că mai trebuie să dormiți câteva ore. I-am spus: aveți dreptate, dar și când dorm, visez fotbal. Și atunci, fotbalul e prezent, fotbalul e viața mea. Chiar dacă pentru unii este doar un joc, fotbalul e viața mea. Îmi sunt la fel de importanți copiii, familia mea și, dacă mai am puțin timp liber, atunci citesc cu plăcere o carte bună, merg la un concert bun, nu trebuie să fie de muzică clasică, am fost și la concerte pop. Merg și în concediu, pentru deconectare, și fac ceea ce eu numesc 'meditație activă' sau joc golf. Și chiar dacă sunt permanent în conflict cu timpul cred, totuși, că fiecare ar trebui să-și planifice câteva procente din timpul pe care îl are pentru familie, pentru prieteni, pentru propriul corp și pentru sănătate. Pentru că numai când îmi merge mie bine pot să le fiu alături celorlalți și să-i ajut", a mai spus antrenorul german.

Christoph Daum este noul selecționer al echipei naționale de fotbal a României, după ce Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat în ședința sa de joi propunerea administrației FRF. Tehnicianul a semnat un contract valabil doi ani, iar obiectivul său principal este calificarea la Cupa Mondială din 2018.






Taguri: Romania    Christoph Daum    Bogdan Stelea    Gheorghe Popescu    Ionut Lupescu    Dorinel Munteanu    Gheorghe Hagi    Florin Raducioiu    Marius Lacatus    Dan Petrescu   

» Echipa nationala a Romaniei - Istorie si statistica
Comenteaza

Ultimele stiri - Echipa națională

Remember: 27 martie 1999, România - Slovacia 0-0

Ȋn urmă cu exact 25 de ani, "tricolorii" disputau primul meci oficial al anului 1999 pe vechiul stadion "Naţional", ȋmpotriva Slovaciei.   Fără...

Columbia - România 3-2: declaraţii

Echipa naţională a României a pierdut marţi seara, scor 2-3, în faţa echipei reprezentativei Columbiei, într-un meci amical disputat la Madrid.   ► Edward Iordănescu: "A fost un...

Amical: Columbia - România 3-2

Echipa naţională a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe stadionul "Civitas Metropolitano" din Madrid, într-un meci...

Remember: 23 martie 1974, Franţa – România 1-0

Ȋn urmă cu exact 50 de ani, reprezentativa României se deplasa la Paris pentru un amical care deschidea anul 1974. Adversară era reprezentativa Franţei care, ca şi tricolorii, ratase...

România - Irlanda de Nord 1-1: declaraţii

Echipa naţională a României a terminat la egalitate vineri seara, pe teren propriu, scor 1-1, cu naţionala Irlandei de Nord, într-un meci amical disputat la Bucureşti.   Edward...

Amical: România - Irlanda de Nord 1-1

Reprezentativa de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-1), vineri seara, într-un meci amical disputat pe Arena Naţională din Bucureşti. Dennis Man (23)...

30 noiembrie 1983, Cehoslovacia - România 1-1

Ȋn urmă cu exact 40 de ani, reprezentativa României obţinea o calificare ȋn premieră la turneul final al unul Campionat European. Ȋn ultimul meci din grupă, la Bratislava,...

România - Elveţia 1-0: declaraţii

Echipa naţională a României a terminat neînvinsă şi pe primul loc grupa I de calificare la Campionatul European din 2024. "Tricolorii" au învins Elveţia pe Arena Naţională cu...

Preliminariile EURO 2024 - Grupa I: România - Elveţia 1-0

Reprezentativa României a câştigat Grupa I a preliminariilor EURO 2024, după ce a învins-o pe Elveţiei cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti....

Israel - România 1-2: declaraţii

Echipa naţională a României s-a calificat la un turneu final după 8 ani, sâmbătă, în urma victoriei cu Israel, scor 2-1, din Felcsút, Ungaria. Iată declaraţiile selecţionerului Edward...

Preliminariile EURO 2024 - Grupa I: Israel - România 1-2

Reprezentativa României s-a calificat la EURO 2024, după ce a învins selecţionata Israelului cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă seara, pe "Pancho Aréna" din Felcsút (Ungaria), în...



Decizie ONJN nr.1046/19.06.2017