Analizarea unui recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), la care vor să recurgă Joseph Blatter și Michel Platini, șefii suspendați ai Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) și respectiv ai Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), costă între 40.000 și 50.000 de euro și poate dura și un an până la soluționare.
Conform regulamentului propriu de funcționare, un apel la TAS se poate depune doar după epuizarea tuturor căilor de atac ale organismelor care au luat decizia, iar în cazul lui Joseph Blatter și Michel Platini este vorba de Comisia de Etică a FIFA.
Primul pas la TAS, care are sediul la Lausanne, este plata unei taxe de 925 euro pentru prezentarea unui recurs în care se poate solicita suspendarea cautelară a sancțiunii, până la rezolvarea definitivă a cazului. Procesul de soluționare a recursului poate costa între 40.000 și 50.000 euro, susține EFE.
Platini a încercat să facă apel, fără succes, la TAS, după suspendarea de 90 zile dictată de Comisia de Etică pe 7 octombrie, pentru ca FIFA să îi accepte candidatura la alegerile la președinția forului mondial programate pe 26 februarie 2016, și care nu a fost analizată încă de Comisia electorală a FIFA.
După depunerea unui recurs, reclamantul are timp de o lună pentru a nominaliza un arbitru care îl va reprezenta la proces. În cazul fotbalului, acesta trebuie să facă parte dintre cei specializați în acest domeniu din TAS. FIFA, ca parte reclamată, are timp 10 zile pentru numirea unui arbitru și o lună pentru prezentarea acuzațiilor, după care TAS numește un arbitru principal al cazului. Cei trei arbitri vor analiza cazul și vor fixa data audierii. Un asemenea proces poate dura în medie patru luni, dar în cazurile complexe, cum sunt cele ale lui Blatter și Platini, se poate ajunge și la un an.
Arbitrii desemnați de fiecare parte trebuie să justifice la TAS costurile pentru participarea la acest proces, inclusiv cele legate de transport, casă și masă.
Blatter și Platini au anunțat acum câteva zile că vor recurge la TAS, după ce au fost suspendați 8 ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA, din cauza plății de 1,8 milioane euro făcută de elvețian în 2011, pentru serviciile de consultanță oferite de francez între 1999 și 2002.
FIFA le-a reamintit celor doi că au obligația de a înainta un recurs la Comisia de Apel, în umătoarele trei zile de la dictarea sancțiunii. Cei doi trebuie să-și motiveze apelul în decurs de șapte zile maxim. Comisia de Apel a FIFA solicită 3.000 franci elvețieni pentru oricine apelează la această instanță. Dacă reclamantul primește un verdict favorabil, el va primi înapoi această sumă.