Liga 1
Romanian Soccer  Cauta in Romanian Soccer
Romanian Soccer
Nationala Romaniei
 

FOTBAL INTERNATIONAL

-

UK Anglia:Premier League

-

Clasament Premier League

-

Clasament Championship

-

IT Italia: Serie A

-

Clasament Serie A Italia

-

Clasament Serie B Italia

-

SP Spain:Primera División

-

Clasament Primera Division

-

DE Germania: Bundesliga

-

Clasament Bundesliga

-

Clasament Zweite Bundesliga

-

FR Franta: Ligue 1

-

Clasament Ligue 1

-

PO Portugalia: Liga Sagres

-

Clasament Portugalia

-

OL Olanda: Eredivisie

-

Clasament Olanda

-

BE Belgia: Jupiler League

-

Clasament Belgia

-

TU Turcia: Süper Lig

-

Clasament Turcia

-

GR Grecia:Ethniki Katigoria

-

RU Rusia: Premier League

-

Clasament Rusia

-

UC Ucraina: Vyscha Liga

-

ball America de Sud

-

ball Africa

-

Cupa Africii pe Natiuni

-

ball Asia

-


Echipa națională 03.06.2013 - 16:29

România și aventurile ei de peste ocean (faza CONCACAF)

Echipa națională a României a disputat puține meciuri împotriva reprezentativelor din America de Nord și Centrală din motive politice și relativ istorice. De asemenea și poziția ei geografică, în unele momente nu i-a fost favorabilă disputării unor meciuri pe partea cealaltă a Oceanului Atlantic, din cauza cheltuielilor care se iveau privind transportul și asigurarea unei șederi decente.

Prima partidă a echipei naționale a României împotriva unei reprezentative CONCACAF, confederația ce reunește federațiile țărilor din zona amintită mai sus  a fost împotriva Cubei, chiar la începutul lui iunie în 1938 în prima fază a turneului final de Campionat Mondial de Fotbal organizat în Franța. Înainte de a detalia cu privire la acest meci, ediția din 1938 a fost doua ediție consecutivă cu etapă eliminatorie încă din prima fază a turneului final și a doua cu un miniturneu de calificare (prima fiind cu invitații din partea FIFA și pe o formă asemănătoare celei de azi cu grupe și împerecheri de locul 1, 2, cea din 1930). În 1934, România se calificase alături de Elveția dintr-o grupă de trei, iar în acestă ediție s-a calificat automat fără să joace vreun meci în grupa de calificare datorită retragerii Egiptului din competiție. Atunci din Europa s-au calificat 11 echipe (din totalul de 15 câte erau) față de ediția din 2014 când Europa va da 13 echipe dintr-un total de 32. Globalizare și fraternizare ar spune conul Blatter...

Revenim la prima partidă cu o echipă din CONCACAF. Aceasta a avut loc pe 5 iunie 1938 în prima rundă a turneului final de CM de fotbal, organizat în Franța. Meciul s-a jucat la Toulouse, pe stadionul Chapou, în fața a 6.707 de spectatori, fiind arbitrat de un italian pe nume Giuseppe Scarpi, asistat la margine de doi francezi - Ferdinand Valprede și Jean Merkcx.

Antrenorii Constantin Rădulescu și Alexandru Săvulescu au început cu următoarea echipă: Dumitru Pavlovici (Ripensia) - Rudolf Bürger (Ripensia), Vasile Chiroiu (Ripensia) - Vintilă Cossini (Rapid), Gheorghe Rășinaru (Rapid), Ladislau Raffinsky (Rapid) - Silviu Bindea (Ripensia), Nicolae Kovacs (C) (CAO Oradea), Iuliu Baratky (Rapid), Iuliu Bodola (Venus), Ștefan Dobay (Rapid). * În arhiva FIFA este trecut Coloman Braun-Bogdan ca și selecționer, deși fusese convocat ca jucător (de la Juventus București) pentru turneul din Franța, unde nu a apucat să evolueze. După cum se vede, majoritatea echipei era formată din jucători rapidiști - 5, echipă deținătoarea a Cupei în acel an, care și-a păstrat trofeul 10 zile după meci, și jucători timișoreni - 4 de la Ripensia, campioană în acel an chiar în fața Rapidului în luna august, când a câștigat finala campionatului. De partea cealaltă, Cuba antrenată de Jose Tapia a început cu Benito Carvajales - Jacinto Barquin, Manuel Chorens (Cap) - Joaquin Arias, Jose Antonio Rodriguez, Pedro Manuel  Berges -  Jose Magrina, Tomas Fernandez, Hector  Socorro, Juan Tunas, Mario Sosa.

Primul meci s-a terminat cu o remiză arătând ca o partidă extrem de disputată, marcându-se numai puțin de șase goluri (început la ora 17:00), 3-3 în 120 de minute, după ce la pauză era 1-1 și la finalul celor 90 de minute era 2-2. Bindea a deschis scorul în minutul 30, ca apoi Socorro să egaleze la sfârșitul primei reprize. Cu 5 minute înaintea timpului regulamentar, cubanezii veneau în avantaj după un gol al lui Jose Magrina. Cu puțin timp înainte de expirarea timpului, Iuliu Bodola (aflat la meciul 40) egala la 2 și trimitea meciul în prelungiri. Cel care a deschis scorul, cubanezul Socorro readuce Cuba în avantaj în minutul 103, ca după 3 minute, Ștefan Dobay să închidă tabela cu un scor de egalitate.  Scor final 3-3. Rezultatul fiind unul de egalitate, s-a trecut la rejucare, loviturile de departajare nefiind la acel moment un criteriu de a decide o câștigătoare a unui meci (primul meci la un turneu final decis la penaltiuri a fost semifinala CM 1982 din Spania dintre Germania și Franța). Era pentru a treia oară la un CM când se decidea rejucarea unui meci terminat la egalitate după Italia – Spania 1-1 (1-0 rejucare) – 1934 și Germania – Elveția 1-1 (2-4 după rejucare) – 1938.

Meciul al doilea s-a disputat după patru zile pe același stadion în fața a 7.536 spectatori cu începere de la ora 18:00, fiind arbitrat de această dată de un german – Alfred Birlem, ajutat la cele două margini de doi francezi – Pierre Capdeville și Paul Marenco; pentru cine e pasionat, să reamintim că vorbim de anul 1938, când Germania nazistă se pregătea de WWII și care a ocupat militar Franța între 1940 și 1944. Antrenorii Constantin Rădulescu și Alexandru Săvulescu au început cu următoarea echipă: Robert Sadowski (AMEFA Arad) - Rudolf Bürger (Ripensia), Iacob Felecan (Victoria Cluj) – Andrei Bărbulescu (Venus), Gheorghe Rășinaru (Rapid), Ladislau Raffinsky (Rapid) – Ionică Bogdan (Rapid), Ioachim Moldoveanu (Rapid), Iuliu Baratky (Rapid), Iulian Prassler (AMEFA Arad), Ștefan Dobay (C) (Rapid). * În arhiva FIFA este trecut Coloman Braun-Bogdan ca și selecționer, deși fusese convocat ca jucător (de la Juventus București) pentru turneul din Franța, unde nu a apucat să evolueze, aceeași situație ca la primul meci.  De data asta regăsim 6 rapidiști, inclusiv căpitanul Dobay, iar un alt rapidist Raffinsky era la meciul 20. De partea cealaltă, Cuba antrenată de Jose Tapia a început cu Juan Ayra - Jacinto Barquin, Manuel Chorens (Cap) – Joaquin Arias, Jose Antonio Rodriguez, Pedro Manuel  Berges – Jose Magrina, Tomas Fernandez, Hector  Socorro, Juan Tunas, Mario Sosa.

Meciul a început bine pentru români, care deschiseseră scorul prin căpitanul echipei, rapidistul Ștefan Dobay în minutul 39, scorul de 1-0 menținându-se până în repriza a doua. În minutul 51, remarcatul partidei precedente, marcatorul unei duble, Hector Socorro și-a mai însușit un gol împotriva naționalei României, reușind să egaleze situația. Lovitura decisivă a venit în minutul 71 când Tomas Fernandez a adus Cuba în avantaj, unul care i-a asigurat calificarea în sferturile competiției, unde a fost învinsă cu 8-0 de Suedia, locul 4 la acea competiție după o finală pentru locul 3 pierdută în fața Braziliei (duel repetat și în finala mare a CM din 1958). Scor final 2-1.

Din motive lesne de înțeles, prima echipă a României nu a mai jucat cu nicio echipă din zona Americii Centrale până în 1964, însă meciul despre care voi menționa câte lucruri nu este trecut în palmaresul oficial al echipei naționale întreținut de Comisia de Istorie și Statistică a FRF-ului pentru că s-a desfășurat în cadrul unei competiții diferite de specificul FIFA – Jocurile Olimpice (a 18-a ediție organizată în Japonia la Tokyo). După cum se știe atât din statistică, cât mai ales din arhivele vremurilor, sportul era o metodă bună de propagandă a partidului și a regimului de atunci, iar Jocurile Olimpice era un prilej de a mai dinamiza un pic Războiul Rece prin diferite țări care prin performanțele lor stricau un echilibru negociat între SUA și URSS) și desăvârșeau cultul personalității pe plan local. Echipa națională de la acel turneu era formată numai din jucători legitimați la echipele bucureștene (Steaua – 7 (Jenei, S. Avram, Gh. Constantin, Koszka, Creiniceanu, Petescu, Pavlovici, Rapid – 6 (Greavu, Coe, Ion Ionescu, M. Andrei, Nic. Georgescu, E. Dumitriu), Dinamo – 5 (Datcu, Ion Nunweiller, Dumitru Ivan, Emil Petru, Pârcălab) ), cu două excepții – un portar – Stere Adamache venit de la Steagul Roșu Brașov și fundașul Bujor Hălmăgeanu (împrumutat de Steaua la Petrolul Ploiești); în acel Dinamo reușise dubla, Rapidul terminase pe locul 2, iar Steaua ajunsese în finala Cupei. România se afla în prima grupă, alături de Germania, Mexic și Iran. Echipa națională a terminat grupa pe locul doi după două victorii (cu Mexic și Iran) și un egal (cu Germania), calificându-se alături de Germania în sferturi, unde a fost învinsă de Ungaria cu 0-2, echipă ce a reușit la acea ediție să obțină medalia de aur – după 2-1 cu Cehoslovacia în finală. Un lucru amuzant e că echipa României a jucat două meciuri de consolare (cum s-ar spune) – neoficiale, pentru locul 5 – 4-2 cu Ghana și 5-1 cu Iugoslavia („omenie” cum s-ar traduce în vremurile actuale).

Revenim la ce ne interesează mai mult. Pe 11 octombrie 1964, am jucat primul meci din competiție împotriva Mexicului, una dintre țările reprezentative pentru CONCACAF alături de SUA la nivel de trofee și popularitate în media. Partida s-a desfășurat pe stadionul Omiya din Saitama (cu începere de la ora 14:00), în fața a 12.932 de oameni,  la centru arbitrând un japonez pe nume Yozo Yokohama, ajutat pe benzi de argentinianul Miguel Comesana și un compatriot Toshio Asami. Selecționerul Silviu Ploeșteanu a început cu: Ilie Datcu (Dinamo) – Ilie Gravu (Rapid), Ion Nunweiller (C) (Dinamo), Dan Coe (Rapid), Bujor Hălmăgeanu (Petrolul) – Emil Petru (Dinamo), Constantin Koszka (Steaua) – Ion Pârcălab (Dinamo), Gheorghe Constantin (Steaua), Ion Ionescu (Rapid), Carol Creiniceanu (Steaua). După cum se vede, singurul titular legitimat din provincie (temporar) era Hălmăgeanu, duelul titularilor bucureșteni fiind câștigat de Dinamo cu 4. De asemenea, rapidistul Greavu era la selecția cu numărul 10. De partea cealaltă, Mexicul antrenat de Ignacio Trelles a început cu: Ignacio Calderón – José Luis González, Efrain Loza, Guillermo Hernández – Miguel Galván – Felipe Ruvalcaba, Raúl Arellano – Albino Morales, Javier Fragoso, Ernesto Cisneros, Raúl Chávez.

Meciul a fost decis încă din prima repriză, perioadă în care echipa României a marcat 2 goluri la un interval de 25 de minute. Primul a fost Carol Creiniceanu, stelistul deschizând scorul în minutul 20; dinamovistul Ion Pârcălab a majorat scorul în minutul 35. Imediat după pauză, rapidistul Ion Ionescu a majorat diferența de goluri la 3, cu o reușită în minutul 46 (la primul gol pentru națională). Golul „de onoare” a venit în minutul 72 când Fragoso a micșorat din diferență. Scor final, 3-1.

Până în anii 90, România nu a mai jucat niciun meci cu echipe din această zonă geo-strategică  din rațiuni ușor de înțeles, mai ales din prisma influențelor vremurilor privind schimbările de regim, de relații diplomatice și implicit de regândire a unor strategii naționale, unele privind chiar sportul. Însă, tocmai după 1989 au urmat cele mai multe meciuri (ca și număr) împotriva unor adversari central-americani – numai puțin de 5 în 3 ani (cu Mexic și SUA).

Primul adversar din CONCACAF a fost chiar SUA, care în 1994 a fost gazda turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal. Pe 28 august 1991, într-un meci amical, România întâlnea reprezentativa similară a nord-americanilor pe stadionul „Municipal” din Brașov (la ora 17:00) în fața a 5.000 de oameni, avându-l la centru pe germanul Bernd Heynemann. Selecționerul Mircea Rădulescu a început partida cu: Florin Prunea (U Craiova) (schimbat în minutul 46 cu Bogdan Stelea – Dinamo) – Vasile Mănăilă (U Craiova), Adrian Popescu (U Craiova), Emil Săndoi (U Craiova), Dorinel Munteanu (Dinamo) – Sorin Vlaicu (Poli Timișoara), Ioan Timofte (FC Porto) (schimbat în minutul 60 cu Adrian Pigulea – U Craiova), Dorin Mateuț (Dinamo) (schimbat în minutul 46 cu Sebastian Moga – Dinamo), Ilie Dumitrescu (Steaua) (schimbat în minutul 46 cu Pavel Badea – U Craiova) – Marius Lăcătuș (Căp) (Real Oviedo), Gabi Balint (Real Burgos) (schimbat în minutul 60 cu Romulus Buia – FC Maramureș). După cum se observă, Universitatea Craiova avea cei mai mulți jucători folosiți – 6 (dintre care 4 titulari – toți în defensivă). În acest meci au debutat Vasile Mănăilă, Adrian Pigulea (care au rămas la o singură partidă) și Romulus Buia la națională. De partea cealaltă, S.U.A. antrenate de Velibor Milutinović au început cu: Tony Meola (C) – Paul Caligiuri, Desmond Armstrong, Marcelo Balboa, Fernando Clavijo – Brian Quinn, Chris Henderson (schimbat în minutul 67 cu Troy Snyder), Bruce Murray, Janusz Michallik – Hugo Perez, Eric Wynalda (schimbat în minutul 56 cu Dominic Kinnear).

Scorul a fost deschis de Marcelo Balboa în minutul 40, iar tabela a fost închisă de Bruce Murray în minutul 58. A fost prima victorie a americanilor pe tărâm românesc la nivel de prim reprezentative de echipe naționale, cu 2-0.

Apoi, pe 26 august 1992, într-un meci amical, România întâlnea reprezentativa similară a central-americanilor din Mexic pe stadionul „Național” din București (la ora 20:00) în fața 8.000 de oameni, avându-l la centru pe italianul Arcangelo Pezzella ajutat la linii de compatrioții F. Andreozzi și Domenico Ramicone. Selecționerul Cornel Dinu a început cu: Florin Tene (Dinamo) – Constantin Varga (Timișoara), Emil Săndoi (Căp) (U Craiova), Gheorghe Mihali (Dinamo), Dorinel Muntenau (Dinamo) – Marius Cheregi (Dinamo), Romulus Buia (FC Maramureș) (schimbat în min. 64  cu Basarab Panduru – Steaua), Daniel Timofte (Dinamo), Ilie Dumitrescu (Steaua) (schimbat în min. 84 cu Tibor Selymes – Dinamo) –  Ionel Gane (U Craiova), Gábor Gerstenmájer (Dinamo) (schimbat în minutul 46 cu Ovidiu Hanganu de la Dinamo, care la rându-i i-a lăsat locul lui Ilie Stan de la Steaua). Per total, au evoluat 8 dinamoviști, dintre care 6 titulari – lucru ușor explicabil ținând cont de istoria sportivă a selecționerului. Trei internaționali au debutat în acest meci – Florin Tene, Tibor Selymes și Ilie Stan (toți cu funcții de antrenor la Dinamo și Steaua în ultimii 2 ani) și Constantin Varga (care a marcat la singura partidă pentru națională). De partea cealaltă, Mexicul antrenat de Cesar Luis Menotti (antrenorul campioanei mondiale din 1978 – Argentina) începea cu: Jorge Campos – Roberto Esparza (73 schimbat cu Claudio Suarez), Juan Hernández, Marcos Ambriz, Francisco Ramírez - Miguel España (Cap), Manuel della Torre (schimbat în minutul 63 cu Marcelino Bernal), Alberto García (schimbat în minutul 46 cu Francisco Uribe), Gonzalo Farfán (schimbat în minutul 46 cu Alberto Coyote) – Carlos Hermosillo, Eduardo Espinoza.

Scorul a fost deschis la sfârșitul primei reprize de Constantin Varga, ca apoi în minutul 84 să fie majorat de Ilie Dumitrescu – aflat atunci la primul gol pentru echipa națională. Veți vedea în rândurile următoare că nu este deloc întâmplătoare intersecția lui Dumitrescu cu Mexicul (jucând doi ani în Mexic pentru CA America și Atlante FC). Pentru Cornel Dinu a fost a patra victorie consecutivă la națională

În 1993, România își continua turul amicalelor cu echipele nord-central-americane, de data asta ducându-se pe teritoriul SUA pentru prima dată în istoria fotbalului românesc la nivel de meciuri internaționale. Pe 7 februarie 1993, România era oaspetele americanilor într-un meci amical disputat pe terenul Meredith al stadionului Harder din Santa Barbara arbitrat de localnicul Arturo Angeles. Gazdele antrenați de același Bora Milutinovici au început: Brad Friedel – Fernando Clavijo (schimbat în minutul 86 cu Jeff Agoos), Janusz Michallik (schimbat în minutul 46 cu Desmond Armstrong), Mike Lapper, Marcelo Balboa – Paul Caligiuri, Chris Henderson, Dominic Kineear, Mike Sorber – Eric Wynalda, Peter Vermes (schimbat în minutul 46 cu Joe-Max Moore). De partea cealaltă, echipa antrenată de Cornel Dinu arăta astfel: Florin Prunea (Dinamo) – Silvian Cristescu (U Craiova), Emil Săndoi (C) (U Craiova), Cătălin Necula (Sportul), Dorinel Munteanu (Dinamo) – Daniel Timofte (Dinamo), Ovidiu Stângă (U Craiova), Dănuț Moisescu (U Craiova), Costel Pană (Dinamo) (schimbat în minutul 58 cu Gheorghe Ceaușilă – Sportul) – Ovidiu Hanganu (Dinamo) (schimbat în minutul 86 cu Ionel Gane – U Craiova), Ilie Dumitrescu (Steaua). Cele două echipe cu cei mai mulți jucători folosiți erau U Craiova și Dinamo (ambele cu 5, Dinamo avându-i pe toți din prima echipă). Dinamoviștii Prunea și Hanganu erau la meciul 10 pentru națională. Tot al 10-lea era și meciul lui Dinu pe banca echipei naționale.

Meciul a fost unul echilibrat, deși scorul a fost deschis relativ repede de S.U.A. care se afla în acel moment în postura de țară gazda a unui turneu de mare amplitudine ce avea să aibă loc anul imediat următor. Kineear a marcat în minutul 2, dar până la pauză, același Ilie Dumitrescu care a înscris și împotriva Mexicului a egalat situația (min. 39), scorul stabilit de el fiind și cel final. Scor final 1-1.

Puține zile mai târziu, pe 10 februarie 1993, România întâlnea vecinii americanilor – mexicanii într-un amical disputat pe stadionul „Technologico” din Monterrey în fața a 40.000 de oameni, avându-l la centru pe arbitrul local Antonio Mendoza. Gazdele antrenate de Miguel Barón  începea cu: Jorge Campos (în minutul 63 a fost schimbat cu  Eduardo Espinoza) - Juan Hernández, Abraham Nava, Juan Ramírez – Marcos Ambriz, David Patiño (schimbat în minutul 27 cu Miguel España), Alberto García (schimbat în minutul 80 cu Claudio Suarez), Luis Salvador (schimbat în minutul 27 cu Javier Cruz) - Hugo Sánchez, Benjamín Galindo (schimbat în minutul 63 cu Alejandro García).

Selecționerul Cornel Dinu i-a trimis pe teren pe: Florin Prunea (Dinamo) (schimbat în minutul 46 cu Florin Tene – Dinamo) – Silvian Cristescu (U Craiova), Cătălin Necula (Sportul), Emil Săndoi (C) (U Craiova), Tibor Selymes (Dinamo) – Costel Pană (Dinamo) (schimbat în minutul 67 cu Gheorghe Ceaușilă – Sportul), Daniel Timofte (Dinamo) (schimbat în minutul 87 cu Gheorghe Mihali – Dinamo), Dorinel Munteanu (Dinamo) – Iilie Dumitrescu (Steaua), Ovidiu Hanganu (Dinamo) (schimbat în minutul 82 cu Ionel Gane – U Craiova), Ovidiu Stângă (U Craiova) (schimbat în minutul 83 cu Dănuț Moisescu – U Craiova). Cei mai mulți jucători folosiți veneau de la Dinamo (8 dintre care 6 titulari).

Scorul a fost deschis de către gazde prin Galindo în minutul 35, iar în repriza secundă mexicanii și-au asigurat victoria cu golul lui Cruz din minutul 54. Practic, și-au luat revanșa față de înfrângerea cu 2-0 din anul precedent; de atunci până în prezent nu s-au mai întâlnit la nivel de selecționate de fotbal naționale.

Anul 1994 a reprezentat un apogeu pentru fotbalul de echipă națională în România, mai ales prin parcursul din SUA, unde au reușit să ajungă până în sferturi, unde au fost eliminați de Suedia la loviturile de departajare. Și totuși, interesant e că în acel an (deși se știa componența grupelor), România și SUA s-au întâlnit de două ori (prima dată într-un meci amical înaintea partidei oficiale din grupele turneului final). De data asta, România a reușit să izbăvească. După acel moment a mai întâlnit o singură echipă din acestă confederație, Hondurasul în 2010.

Să revenim la întâlnirile româno-americane (cele de fotbal). Tot într-o lună de iarnă, pe 13 februarie 1994, de data asta pe teren neutru în cadrul unui turneu amical – Cupa Carlsberg, România a întâlnit SUA pentru a treia oară în mai puțin de doi ani și jumătate pe stadionul Hong Kong (meciul decidea locul 3 în cadrul acelui turneu sponsorizat) în fața a 6.000 de oameni (ora 15:00) având la centru un arbitru local – Pang Cham Kai.  De altfel a fost primul meci amical pe care l-a disputat în acel an 1994 dintr-o serie de 7 până la turneul final – reușind 4 victorii, 2 egaluri și o înfrângere.

Anghel Iordănescu, selecționerul României la acea partidă a început cu: Florin Prunea (Dinamo) – Zoltan Kadar (Dinamo), Gheorghe Mihali (Dinamo), Daniel Prodan (Steaua), Dorin Zotincă (Inter Sibiu) (schimbat în minutul 88 cu Ilie Stan) – Basarab Panduru (Steaua), Leo Grozavu (Dinamo), Corneliu Papură (U Craiova), Constantin Gâlcă (Steaua) – Radu Niculescu (Inter Sibiu), Ilie Dumitrescu (C) (Steaua) (schimbat în minutul 85 cu Gheorghe Craioveanu – U Craiova).  De notat faptul că a fost primul meci în care doi fotbaliști legitimați la o echipă din Sibiu au fost titulari – Zotincă și Niculescu, debutanți la acea partidă, iar echipa cu cei mai mulți jucători folosiți era Steaua – 5. În afară de sibienii amintiți mai devreme, îi putem aminti Leo Grozavu și Corneliu Papură, aflați și ei în aceeași postură.

Americanii antrenați de sârbul Velibor Milutinovici arătau astfel: Tony Meola (C) – Marcelo Balboa, Mike Lapper, Desmond Armstrong, Alexi Lalas – Thomas Dooley (schimbat în minutul 66 cu Brian Quinn), Mike Burns, Chris Henderson, Coby Jones – Hugo Perez, Joe Max-Moore (schimbat în minutul 51 cu Janus Michallik). Meciul a fost unul echilibrat după scor. Ilie Dumitrescu a deschis scorul în minutul 7, iar Marcelo Balboa a egalat imediat după 7 minute. La pauză s-a intrat cu scorul de 1-1 și s-a menținut până cu 5 minute înainte de final. Atunci, de la 11 metri, Ilie Dumitrescu a trecut România în avantaj și a adus prima victorie în fața SUA din istoria României.

Meciul cel mai important (ca miză și ca expunere) a fost cel din grupa A  a turneului final al ediției 15 a Campionatului Mondial de Fotbal, organizat chiar pe teritoriu american, de pe 26 iunie 1994, când România a învins gazda chiar la ea acasă cu 1-0 prin golul lui Dan Petrescu în minutul 18. Partida s-a disputat la ora 16:00 pe stadionul Rose Bowl din Pasadena în fața a 93.869 de spectatori avându-l la centru pe olandezul Mario Van Der Ende asistat la linii de Jan Dolstra și Gordon Dunster (ultimul din Australia), rezervă de arbitru fiind un sirian – Jamal Al Sharif. Echipa României antrenată de Anghel Iordănescu arăta astfel: Florin Prunea (Dinamo) – Dan Petrescu (Genoa CF), Miodrag Belodedici (Valencia) (schimbat în minutul 88 cu Gheorghe Mihali - Dinamo), Gheorghe Popescu (PSV Eindhoven), Daniel Prodan – Tibor Selymes (Cercle Brugge), Ionuț Lupescu (Bayer Leverkusen), Dorinel Munteanu (Cercle Brugge), Gheorghe Hagi (Căp) (Brescia Calcio) – Ilie Dumitrescu (Steaua), Florin Răducioiu (AC Milan) (schimbat în minutul 83 cu Constantin Gâlcă – Steaua). De remarcat că 8 titulari vin de la echipe din afara României, iar echipa românească cu cei mai mulți titulari era Steaua cu 2 + 1 rezervă care a intrat. Pe parcursul partidei Răducioiu (62) și Petrescu (73) au fost avertizați cu un cartonaș galben.

La rându-i, echipa sârbului Milutinovici începea cu: Tony Meola (C) – Fernando Clavijo, Marcelo Balboa, Alexi Lalas, Paul Caligiuri – Tab Ramos (schimbat în minutul 64 cu Coby Jones), Mike Sorber (schimbat în minutul 75 cu Roy Wegerle), Thomas Dooley, John Harkes – Eric Wynalda, Ernie Stewart. La ei au primit cartonaș galben – Harkes (41) și Clavijo (48).  Acest meci, fiind ultimul din grupă, i-a dat prilejul României să termine această fază pe locul 1 și să se califce alături de Elveția în optimi.

După această amintire frumoasă, trebuie să punctăm ultimul aspect al avancronicii noastre, cunoscutul și apreciatul (în mod cinic și ironic, pe bună dreptate) meci de presă – victoria cu 3-0 din 2010 în fața Hondurasului. Partida a avut loc pe 5 iunie 2010, într-un turneu amical disputat în Austria cu puțin spectatori – 150 de oameni, arbitrul fiind un localnic Gerhard Grobelnik. Selecționerul Răzvan Lucescu (criticat la acea vreme pentru rezultatele oficiale) începea astfel: Bogdan Lobonț (Roma) (schimbat în minutul 83 cu Silviu Lung Jr. – U Craiova) – Ovidiu Dănănae (U Craiova), Gabriel Tamaș (West Bromwich) (schimbat în minutul 79 cu George Galamaz – Unirea Urziceni), Dorin Goian (Palermo), Răzvan Raț (Șahtior) (schimbat în minutul 84 cu László Sepsi – Timișoara) – Răzvan Cociș (Timișoara) (schimbat în minutul 46 cu Tiberiu Ghioane – Dinamo Kiev), Mirel Rădoi (Căp) (Al Hilal), George Florescu (Alania Vladikavkaz), Ciprian Deac (Oțelul Galați) (schimbat în minutul 82 cu Mihai Răduț – Internațional Curtea de Argeș) – Marius Bilașco (Unirea Urziceni), Daniel Niculae (AJ Auxerre) (schimbat în minutul 67 cu Nicolae Dică – CFR Cluj). Au fost avertizați Florescu (72) și Dică (78). Acest meci a fost cel de debut pentru portar Silviu Lung Jr. la națională.

Reprezentativa Hondurasului antrenată columbianul Reinaldo Ruenda și calificată la turneul final a Campionatul Mondial organizat în Africa de Sud din 2010 a început cu: Donis Escober - Sergio Mendoza, Víctor Bernárdez (în minutul 39 a fost schimbat cu Osman Chávez), Emilio Izaguirre, Maynor Figueroa – Ramón Núnez (schimbat în minutul 46 cu Roger Espinoza), Wilson Palacios (schimbat în minutul 68 cu Danilo Turcio), Amado Guevara (Cap), Julio César de León (schimbat în minutul 59 cu Carlos Pavón) – David Suazo, Georgie Welcome. Bernandez a fost singurul avertizat – 33. Meciul a fost câștigat clar de România după ce în prima repriză Daniel Niculae (min. 20) și George Florescu (min. 45) au trecut echipa în avantaj, scorul final fiind decis de Mirel Rădoi din penalti cu un sfert de oră înainte de final. Pentru Florescu a fost primul și singurul gol de până acum la națională

Ca detalii particulare pentru meciul de marți, partida cu Trinidad Tobago surprinde următoarele detalii: Petrolul Ploiești are doi jucători convocați la echipa națională și are șansa să trimită doi jucători în același timp în teren după mai bine de 46 de ani – când Alexandru Boc și Gheorghe Florea făceau cuplu în defensiva naționalei antrenate de Bazil Marian pe terenul celor din Uruguay (într-un 1-1) – ianuarie 1967; jucătorul cu cele mai multe selecții legitimat și convocat de la Petrolul este fostul fundaș stânga Mihai Mocanu (un constănțean la origine) cu 33 de meciuri la națională din postura de ptrolist. Dacă va reuși să marcheze, primul gol pe care îl va înscrie va fi al 10-lea pentru Torje la naționala de fotbal. De asemenea, dacă Marica va reuși o dublă va ajunge la 20 de goluri și îi va egala pe Ilie Dumitrescu și Ștefan Dobay. Că tot ați auzit numele lui Ilie Dumitrescu atât de des, acesta a marcat aproape un sfert din goluri împotriva naționalelor CONCACAF (4).

Înainte de final, vreau să notez pe scurt performanțele naționalei din Trinidad & Tobago. Cea mai mare performanță o reprezintă calificarea la turneul final de CM din 2006 organizat în Germania, unde a reușit să termine grupa pe ultimul loc într-o grupă cu Anglia, Suedia și Paraguay cu un punct (câștigat chiar în prima etapă, în fața Suediei cu Ibrahimovici și Larsson titulari) cu olandezul Beenhakker antrenor. Pe plan continental, cea mai bună performanță datează din 1973 când au ajuns până în finala Gold Cup și în semifinale în 2000. De asemenea, deține cele mai multe trofee de Cupa Caraibelor – 8 trofee din 16 ediții (fix jumătate), iar în ultimul an – 2012, au pierdut trofeul organizat în Antigua și Barbuda în fața Cubei. Cel mai selecționat jucător din istorie este Angus Eve cu 117 meciuri și golgheterul all-time e Stern John cu 70 de goluri. Singurul jucător care a rămas din lotul din 2006 este Chris Birchall, actualmente la englezii de la Port Vale.







Sursa: Sebi Răducu
Taguri: Mexic    SUA    Romania    CONCACAF   

» Echipa nationala a Romaniei - Istorie si statistica
Comenteaza

Ultimele stiri - Echipa națională

Remember: 14 mai 1969, Elveţia - România 0-1

Ȋn urmă cu 55 de ani, echipa României obţinea o uriaşă victorie la Lausanne, ȋn preliminariile Campionatului Mondial Mexic 1970.   După ce cu doi ani ȋn urmă tricolorii suferiseră ȋn...

Remember: 20 aprilie 1994, România - Bolivia 3-0

Ȋn urmă cu exact 30 de ani, echipa României continua pregătirile pentru Campionatul Mondial din SUA cu o partidă pe teren propriu, ȋmpotriva Boliviei, calificată la rândul...

Remember: 4 aprilie 1979, România - Spania 2-2

Ȋn urmă cu exact 45 de ani, echipa naţională obţinea o remiză, 2-2 cu Spania, la Craiova, ȋntr-un joc contând pentru preliminariile Campionatului European 1980, ce urma a se...

Remember: 29 martie 1989, România - Italia 1-0

Ȋn urmă cu exact 35 de ani, "tricolorii" obţineau o victorie de prestigiu ȋn amicalul contra Italiei, ţara ce urma să găzduiască Mondialul din anul următor. Disputat la...

Remember: 27 martie 1999, România - Slovacia 0-0

Ȋn urmă cu exact 25 de ani, "tricolorii" disputau primul meci oficial al anului 1999 pe vechiul stadion "Naţional", ȋmpotriva Slovaciei.   Fără...

Columbia - România 3-2: declaraţii

Echipa naţională a României a pierdut marţi seara, scor 2-3, în faţa echipei reprezentativei Columbiei, într-un meci amical disputat la Madrid.   ► Edward Iordănescu: "A fost un...

Amical: Columbia - România 3-2

Echipa naţională a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe stadionul "Civitas Metropolitano" din Madrid, într-un meci...

Remember: 23 martie 1974, Franţa – România 1-0

Ȋn urmă cu exact 50 de ani, reprezentativa României se deplasa la Paris pentru un amical care deschidea anul 1974. Adversară era reprezentativa Franţei care, ca şi tricolorii, ratase...

România - Irlanda de Nord 1-1: declaraţii

Echipa naţională a României a terminat la egalitate vineri seara, pe teren propriu, scor 1-1, cu naţionala Irlandei de Nord, într-un meci amical disputat la Bucureşti.   Edward...

Amical: România - Irlanda de Nord 1-1

Reprezentativa de fotbal a României a terminat la egalitate cu echipa Irlandei de Nord, 1-1 (1-1), vineri seara, într-un meci amical disputat pe Arena Naţională din Bucureşti. Dennis Man (23)...

30 noiembrie 1983, Cehoslovacia - România 1-1

Ȋn urmă cu exact 40 de ani, reprezentativa României obţinea o calificare ȋn premieră la turneul final al unul Campionat European. Ȋn ultimul meci din grupă, la Bratislava,...



Top News

-Rapid a încheiat un parteneriat cu Wilkinson Sword

-Remember: 14 mai 1969, Elveţia - România 0-1

-Liga 1 - Etapa 9 - play-off & play-out: Rezultate şi marcatori

-Liga 1 - Etapa 9 - play-off: Sepsi Sfântu Gheorghe - Rapid București 3-2

-Real Madrid a eliminat-o pe Bayern München și s-a calificat în finala Ligii Campionilor

-PSG cu barele, Borussia Dortmund cu calificarea în finala Ligii Campionilor

-Ponturi și cote pariuri pentru semifinalele Champions League 7-8 mai




Care este cel mai mare jucător român al tuturor timpurilor?
Gheorghe HAGI
Nicolae DOBRIN
Adrian MUTU
Ilie BALACI
Gheorghe POPESCU
Cristian CHIVU
Iuliu BODOLA
Ladislau BÖLÖNI
Ștefan DOBAY
Mircea LUCESCU
Cornel DINU
Adrian ILIE
Dan PETRESCU
Florin RĂDUCIOIU
Florea DUMITRACHE
Dorinel MUNTEANU
Iuliu BARÁTKY
Marius LĂCATUȘ
Ion DUMITRU
Dudu GEORGESCU
  » rezultate   » arhiva

S-au nascut azi

Adrian Voiculeț
România
38 ani

Alejandro Domínguez
Argentina
42 ani

Andrei Nițu
România
36 ani

Andrei Urai
România
48 ani

Carlo Ancelotti
Italia
64 ani

Cosmin Olăroiu
România
54 ani

David Platt
Anglia
57 ani

Denis Ciobotariu
România
25 ani

Dragan Gošić
Serbia
42 ani

Ewerthon
Brazilia
42 ani

Ferdinando Coppola
Italia
45 ani

George Sofroni
România
32 ani

Henryk Kasperczak
Polonia
77 ani

Jagoš Vuković
Serbia
35 ani

Jan Pahor
Slovenia
37 ani

José Serrizuela
Argentina
61 ani

Martin Tudor
România
47 ani

Matuzalém
Brazilia
43 ani

Pavel Badea
România
56 ani

Ronny Johnsen
Norvegia
54 ani

Salah Assad
Algeria
65 ani

Stuart McCall
Scoția
59 ani


Liga 1
Steaua Bucuresti ASA CFR Cluj
CS Universitatea Gaz Metan Mediaș
Dinamo FC Botosani Pandurii
CSM Iasi Viitorul Constanta
Concordia Chiajna
-

Arhiva Stiri Romanian Soccer
L M M J V S D
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


2023-2024


Liga 1 2023-2024
08.03.2024
Cronica
CFR 1907 Cluj FC Hermannstadt C
08.03.2024
Cronica
Dinamo București FC UTA Arad C
08.03.2024
Cronica
Petrolul Ploiești Sepsi Sfântu Gheorghe C
08.03.2024
Cronica
FC Voluntari Universitatea Cluj C
08.03.2024
Cronica
FC Botoșani Farul Constanța C
09.03.2024
Cronica
Rapid București Fotbal Club FCSB C
10.03.2024
Cronica
FCU 1948 Craiova Universitatea Craiova C
11.03.2024
Cronica
Oțelul Galați Politehnica Iaşi C


1. Fotbal Club FCSB 64
2. Rapid București 55
3. CFR 1907 Cluj 53
4. Universitatea Craiova 49
5. Farul Constanța 43
6. Sepsi Sfântu Gheorghe 43
7. Universitatea Cluj 42
8. FC UTA Arad 40
9. FC Hermannstadt 40
10. Petrolul Ploiești 35
11. Oțelul Galați 34
12. Politehnica Iaşi 33
13. FCU 1948 Craiova 31
14. Dinamo București 29
15. FC Voluntari 28
16. FC Botoșani 21
Clasament 2023-2024

Play-off


Liga 1 Play-off
10.05.2024
Cronica
Sepsi Sfântu Gheorghe Rapid București C
11.05.2024 Fotbal Club FCSB CFR 1907 Cluj C
13.05.2024 Farul Constanța Universitatea Craiova C


1. Fotbal Club FCSB 17
2. Universitatea Craiova 16
3. CFR 1907 Cluj 16
4. Farul Constanța 14
5. Sepsi Sfântu Gheorghe 12
6. Rapid București 1
Clasament Play-off

Play-out


Liga 1 Play-out
12.05.2024 FC Voluntari Universitatea Cluj C
12.05.2024 Dinamo București FC UTA Arad C
12.05.2024 FCU 1948 Craiova FC Hermannstadt C
12.05.2024 Politehnica Iași Petrolul Ploiești C
12.05.2024 Oțelul Galați FC Botoșani C


1. Oțelul Galați 19
2. FC UTA Arad 17
3. FC Hermannstadt 14
4. FC Botoșani 14
5. Universitatea Cluj 12
6. Petrolul Ploiești 11
7. FC Voluntari 10
8. Politehnica Iași 10
9. Dinamo București 10
10. FCU 1948 Craiova 6
Clasament Play-out

Liga 2


Liga 2
26.03.2021 Turris Oltul Turnu-Măgurele
-
Gloria Buzău   C
28.03.2021 Metaloglobus București Rapid București C
28.03.2021 Pandurii Târgu-Jiu Unirea Slobozia C
28.03.2021 Concordia Chiajna ASU Poli Timişoara C
28.03.2021 CS Mioveni Aerostar Bacău C
28.03.2021 Universitatea Cluj Petrolul Ploiești C
28.03.2021 CSM Reșița Universitatea Craiova C
28.03.2021 Ripensia Timișoara ACS Comuna Recea C
28.03.2021 AFK Csíkszereda CSM Slatina C
28.03.2021 Dunărea Călărași Viitorul Târgu-Jiu C


1. Universitatea Craiova 35
2. Dunărea Călărași 34
3. CS Mioveni 33
4. Rapid București 33
5. AFK Csíkszereda 32
6. Farul Constanța 32
7. Viitorul Târgu-Jiu 32
8. ASU Poli Timişoara 32
9. Petrolul Ploiești 31
10. Metaloglobus București 30
11. Universitatea Cluj 29
12. Gloria Buzău 26
13. Concordia Chiajna 24
14. ACS Comuna Recea 23
15. Ripensia Timișoara 22
16. Unirea Slobozia 19
17. CSM Reșița 19
18. CSM Slatina 15
19. Pandurii Târgu-Jiu 13
20. Aerostar Bacău 10
21. Turris Oltul Turnu-Măgurele 0
Clasament Liga 2

C1


Liga 3 C1
06.03.2020 Aerostar Bacău FC Botoşani II C
06.03.2020 KSE Târgu-Secuiesc CSU Galați C
07.03.2020 CSM Foșcani FC Ozana Târgu-Neamţ C
07.03.2020 Știința Miroslava CSM Ceahlăul Piatra-Neamţ C
07.03.2020 Oțelul Galați CSM Pașcani C
07.03.2020 Sporting Liești Foresta Suceava C
07.03.2020 Bucovina Rădăuți Huşana Huşi C
07.03.2020 Şomuz Fălticeni CSM Bacău C


1. Aerostar Bacău 42
2. Foresta Suceava 35
3. CSM Ceahlăul Piatra-Neamţ 33
4. Bucovina Rădăuți 32
5. CSM Foșcani 30
6. Oțelul Galați 30
7. Știința Miroslava 29
8. FC Ozana Târgu-Neamţ 23
9. Şomuz Fălticeni 20
10. Sporting Liești 19
11. KSE Târgu-Secuiesc 17
12. Huşana Huşi 17
13. FC Botoşani II 16
14. CSU Galați 10
15. CSM Bacău 9
16. CSM Pașcani 0
Clasament C1

C2


Liga 3 C2
06.03.2020 Dacia Unirea Brăila Metalul Buzău C
07.03.2020 CS Tunari Viitorul Ianca C
07.03.2020 CSM Medgidia Recolta Gheorghe Doja C
07.03.2020 Agricola Borcea Fotbal Club FCSB II C
07.03.2020 CS Afumați Mostiştea Ulmu C
07.03.2020 Unirea Slobozia Poseidon Limanu 2 Mai C
07.03.2020 Axiopolis Sport Cernavodă Înainte Modelu C
07.03.2020 CS Făurei SC Popeşti Leordeni C


1. Unirea Slobozia 40
2. Mostiştea Ulmu 37
3. CS Afumați 36
4. CS Tunari 36
5. Înainte Modelu 26
6. SC Popeşti Leordeni 25
7. Viitorul Ianca 25
8. Metalul Buzău 23
9. CS Făurei 21
10. Agricola Borcea 21
11. Poseidon Limanu 2 Mai 20
12. CSM Medgidia 15
13. Axiopolis Sport Cernavodă 12
14. Dacia Unirea Brăila 11
15. Fotbal Club FCSB II 10
16. Recolta Gheorghe Doja 2
Clasament C2

C3


Liga 3 C3
06.03.2020 CSM Alexandria FC Pucioasa C
06.03.2020 Astra Giurgiu II CS Blejoi C
06.03.2020 Tractorul Cetate Vediţa Coloneşti C
06.03.2020 Unirea Bascov FC Voluntari II C
06.03.2020 CS Balotești CS Universitatea Craiova II C
07.03.2020 Progresul Spartac București FC Brașov C
07.03.2020 Sporting Roșiori-de-Vede CSM Slatina C
07.03.2020 Olimpic Cetate Râşnov Flacăra Moreni C


1. Progresul Spartac București 37
2. CSM Slatina 37
3. Flacăra Moreni 30
4. CSM Alexandria 28
5. CS Universitatea Craiova II 27
6. Vediţa Coloneşti 27
7. Unirea Bascov 22
8. CS Blejoi 22
9. Olimpic Cetate Râşnov 21
10. FC Voluntari II 21
11. FC Brașov 19
12. FC Pucioasa 18
13. Astra Giurgiu II 16
14. CS Balotești 14
15. Tractorul Cetate 10
16. Sporting Roșiori-de-Vede 9
Clasament C3

C4


Liga 3 C4
06.03.2020 ACS Poli Timișoara Fortuna Becicherecu-Mic C
06.03.2020 Cetate Deva Comunal Dumbrăviţa C
06.03.2020 Flacăra Horezu CS Național Sebiș C
06.03.2020 Universitatea Craiova Șoimii Lipova C
07.03.2020 Crișul Chișineu-Criș Progresul Pecica C
07.03.2020 Gloria Lunca Teuz Cernei CSC Ghiroda şi Giarmata Vii C
07.03.2020 CS Hunedoara Viitorul Dăeşti C
07.03.2020 ACSO Filiaşi Gilortul Târgu-Cărbuneşti C


1. Universitatea Craiova 42
2. Șoimii Lipova 29
3. Crișul Chișineu-Criș 29
4. Flacăra Horezu 27
5. Progresul Pecica 26
6. Comunal Dumbrăviţa 23
7. CS Hunedoara 23
8. CSC Ghiroda şi Giarmata Vii 21
9. Fortuna Becicherecu-Mic 20
10. Viitorul Dăeşti 20
11. Gloria Lunca Teuz Cernei 19
12. Cetate Deva 18
13. CS Național Sebiș 17
14. ACSO Filiaşi 15
15. Gilortul Târgu-Cărbuneşti 11
16. ACS Poli Timișoara 11
Clasament C4

C5


Liga 3 C5
06.03.2020 Unirea Dej SCM Zalău C
06.03.2020 Sănătatea Cluj Gloria Bistrița C
06.03.2020 AFC Odorheiu-Secuiesc Avântul Reghin C
07.03.2020 Unirea Alba-Iulia Viitorul Şelimbăr C
07.03.2020 Luceafărul Oradea CS Sânmartin C
07.03.2020 Industria Galda de Jos CFR 1907 Cluj II C
07.03.2020 Minaur Baia-Mare Arieșul Turda C
07.03.2020 Metalurgistul Cugir ACS Comuna Recea C


1. ACS Comuna Recea 35
2. Minaur Baia-Mare 33
3. Viitorul Şelimbăr 28
4. Metalurgistul Cugir 27
5. Luceafărul Oradea 26
6. CS Sânmartin 25
7. Gloria Bistrița 25
8. Avântul Reghin 22
9. Arieșul Turda 22
10. Unirea Dej 21
11. Sănătatea Cluj 20
12. Unirea Alba-Iulia 16
13. SCM Zalău 15
14. CFR 1907 Cluj II 15
15. Industria Galda de Jos 11
16. AFC Odorheiu-Secuiesc 10
Clasament C5

Decizie ONJN nr.1046/19.06.2017